Barnekunstmuseet

Idag vil jeg komme med et tips til deg som har barn i Oslo. Ta turen innom Det Internasjonale Barnekunstmuseet, et veldig artig museum som viser kunst laget av barn.

Museet består av en flott, treetasjes villa og huser en samling på mellom 150.000 og 200.000 kunstobjekter skapt av barn i alle aldre fra over 180 ulike land. I kjelleren finnes et verksted der barna kan få være med å skape kunst selv, og i utstillingsrommene er det satt opp små aktivitetshjørner der barna kan utfolde seg.

Museet ble grunnlagt av Rafael Goldin i 1986, og på museets nettsider heter det at formålet til museet er å fremme barns rettigheter. Gjennom å gi barn et rom der de kan skape og uttrykke seg selv, ønsker de å vise verdien av barnas kunst og kultur. Samtidig vil de bevare kunsten for framtiden, slik at den store samlingen på sikt kan bli brukt i forskningsarbeid.

Vi var der i helga, og det ble en veldig spennende opplevelse for både små og store– for dette er virkelig “huset med det rare i”. Den store villaen skiller seg ut der den ligger plassert blant “vanlige” bolighus i villastrøket på Frøen. Huset har et greskt preg over seg, med hvite vegger, knallblåe vinduer og en gullbelagt “kuppel”. I hagen blir du hilset på av morsomme fargerike statuer, og vel inne er alle etasjene overfylte med tegninger og gjenstander i alle slags farger. Speil i alle rom er med på å forsterke det lekne inntrykket.

Vi gikk på oppdagelsesferd rundt i villaen (ikke minst var loftet med Dukkerommet spennende å utforske), så de to utstillingene som var fremme nå, og etterpå koste vi oss med å lage våre egne dyrefigurer av leire. Det som slo meg var det høye nivået på tegningene og de andre kunstverkene som var stilt ut i villaen. Man kan jo ikke annet enn å bli full av beundring over at små barnehender kan skape så mye vakkert.

Spesielt flott var kanskje utstillingen “Barn vet hva som er viktig”. Den besto av tegninger der barn fra ulike land og verdensdeler har tegnet det som er verdifullt for dem, på godt og vondt. Veldig moro å se hvordan barna har tolket temaet på sine egne, særegne måter. En av mine favoritter var en kjempeflott collage som het “Forurensnig og Tristhet” av 15-år gamle Pabla fra Argentina. Et veldig uttrykksfullt verk, og svært aktuelt med tanke på dagens miljødebatt. Den andre utstillingen befant seg oppe på loftet. Her kunne man se kjempefine tegninger av den talentfulle 10-åringen Eskild Hagemoen. “Fabeldyrene vender tilbake”, het den utstillingen, og tok oss rett inn i magiens og eventyrenes verden.

Jeg har dessverre ingen bilder, ettersom det ikke var tillatt å fotografere inne i museet. Men jeg kjøpte med meg noen postkort som dere kan se på bildet over. Litt dumt å ikke kunne vise dere mer (særlig det flotte collaget), men da får dere heller dra og se selv. Jeg lover at det er verdt turen!

Utstillingene “Barn vet hva som er viktig” og “Fabeldyrene vender tilbake” står på plakaten til og med august.

Kilder: Det Internasjonale Barnekunstmuseets nettsider