Om kunsthistorie

Iblant, når folk spør meg om hva jeg har studert, og jeg svarer kunsthistorie, så hender det at de stusser litt før de svarer noe som: “Åja, så du tegner og maler og sånn da, eller?” Kunsthistorie er nok ikke det faget som er mest kjent blant folk. Det jeg bruker å svare da er at selv om jeg jo er glad i “å tegne og male og sånn”, så er jeg langt ifra god nok til å noensinne kunne leve av det, og derfor har jeg heller valgt å studere dem som faktisk kan det – kunsterne. For det er jo det kunsthistorie er: Historien om kunsterne, eller kanskje rettere sagt det skapende mennesket, og alt det fantastiske som de har farget jordkloden vår med, fra tidenes morgen og frem til idag..

Kunsthistorien følger nemlig mennesket fra det begynte å skjære de første helleristningene inn i stein, og fra det formet de første krukkene i keramikk med hendene sine. Den ser med beundring på vakre tempeltårn som reises i Mesopotamia, og måper over pyramidene som dukker opp i Egypt. Når grekerne begynner å skape de vakreste gudestatuer i marmor, må kunsthistorien klype seg litt ekstra i armen. Og den tror ikke hva den ser når Parthenon stiger opp på tronen av Athen. Så ser den med store øyne på at massive kuppelkonstruksjoner  og amfiteatre møter dagens lys i Roma. Under Middelalderen lar den seg forføre av katedraler som tilsynelatende bare stiger høyere og høyere til værs. Den forelsker seg fullstendig i Renessansens perfekte skjønnhet, og smiler av barokkens pompøse prakt. Så følger den, lettere nervøs, med på rokokkoens overdådighet, før den sukker litt lettet ut av nyklassisimen, som roer det hele litt ned. Den drømmer seg bort i romantikkens sublime malerier, og gleder seg over impresjonistenes hurtige strøk. Med skrekkblandet fryd observerer den kunstnerbohemer som bearbeider sine kaotiske følelsesliv på ekspresjonistiske lerreter – men synes det går litt for langt når en av dem skjærer av seg øret… Og når så et urinal stilles ut på museum vet ikke kunsthistorien helt lenger hva den skal tro… Og deretter er den rimelig opptatt med å få med seg alt som hender av post-impresjonistiske, abstrakte, konseptuelle, kubistiske, dadaistiske, konstruktivistiske, figurative, nonfigurative, primitive, surrealistiske, suprematistiske, futuristiske, minimalistiske, modernistiske og post-modernistiske strømninger…. Den bemerker seg at en liten hvit/sølvhåret mann bygger et Factory og blir en stor hit i New York.. Og kan selvsagt ikke unngå å legge merke til kvinner som lar håret gro og frigjør seg fra patriarkatet ved å stille ut de nakne kroppene sine, gjerne i kombinasjon med litt blod. I Mexico lager en kvinne selvportrett der hun viser seg selv som en mann. Og i Italia stiller en kunstner ut sin egen klump med bæsj! Kunsthistorien gjør tapre forsøk på å forstå alt dette, men har ikke tid til å reflektere så lenge, for snart lager en ung britisk mann utstillinger av døde kyr… Og der får vi nesten stoppe, for nå behøver kunsthistorien litt tid til å ta innover seg alt det nye som skjer. Først om noen år kan den igjen sette seg ned og skrive ett nytt kapittel i den uendelige historien om kunsten og alt det fantastiske og rare som det kreative mennesket får til…

Der har dere den altså, kunsthistorien, kort oppsummert.. Egentlig er kunsthistorie bare historie, fortalt igjennom billedkunsten, skulptur og arkitektur. Og det er nettopp det som gjør faget så spennende: Man starter med et bilde på en vegg i et museum, en statue eller en bygning, men ender opp med en fortelling om et folk, en kultur eller en tid som er forbi. Denne bloggen er opprettet for å fortelle flere av disse fortellingene… Jeg håper at du ble litt interessert nå og fikk lyst til å følge med!