Ukas franske: Toulouse-Lautrec

Henri_Toulouse-Lautrec_Elles
Om du har vært i Paris, har du helt sikkert gjort kjennskap med Toulouse-Lautrec . Motivene fra plakatene hans dekorerer postkort og andre effekter i byens turistsjapper. Serien Elles fra 1896 er kanskje ikke like kjent som plakatproduksjonen hans, men derimot like fin (synes jeg iallefall!). I serien har Lautrec skildret det daglige livet til de prostituerte kvinnene i et såkalt maison close (bordell) på Montmartre. Lautrec bodde faktisk i et slikt bordell over en lengre periode og utviklet et vennskap med kvinnene der. I serien blir vi presentert for kvinnene i det de utfører sine daglige sysler, som morgenstellet, vasking av klær o.l. Det jeg liker ved bildene er den vakre, men liksom beskjedne måten Lautrec har fremstilt kvinnene på. Man må ikke glemme at på denne tiden ble kvinnene i cabaretene og bordellene plassert helt nederst på rangstigen i samfunnet. De ble betraktet som urene og knapt gitt mer verdi enn dyr. Lautrec fremstiller dem derimot på en veldig subtil og delikat måte. Linjene er skjøre og fargene lyse og duse. Han har gått nært inntil subjektene sine, og viser dem i svært private situasjoner, som i det de vasker seg for eksempel. For å ha kunnet gjengitt dem slik, er det åpenbart at kunstneren må ha sittet i samme rom som kvinnene. Det er likevel en ydmykhet i måten han har fremstilt dem på. Strekene er så skjøre, fargene så duse – det kan nesten virke som at kunstneren har vært redd for å trenge seg på. Dette er et tegn på respekt, og det er heller ikke først og fremst som prostituerte han gjengir dem, men som mennesker, helt normale mennesker, i ferd med å utføre sine hverdagslige sysler. På denne måten har han gitt dem en verdi og erkjennelse som samfunnet rundt ikke ga dem på denne tiden. Kanskje fordi Lautrec selv, dverg (og flere ganger beskrivet som “heslig og stygg” i tekster fra samtiden) også selv følte seg utstøtt fra samfunnet, og dermed kunne relatere til hvordan disse kvinnene hadde det? Jeg synes iallefall disse bildene er veldig fine. Ha en fin onsdagskveld alle sammen!

ellestllelles

elles-femme

ellestl

ellessss