Ukas fotografi – Les Larmes

Ukas fotografi er tatt av en av 1900-tallets mest berømte fotografer, surrealisten Man Ray. Det heter Les Larmes (som er fransk for “tårene”) og viser et utsnitt av et ansikt – to øyne og en nese for å være eksakt – med fem store perleaktige tårer på. Øyevippene er påført flere lag med mascara og ansiktet ser derfor ut til å tilhøre en kvinne. Øynene er vendt oppover, og istedetfor å se på oss beskuere, faller blikket hennes på noe utenfor billedrammen. Hva ser kvinnen på? Hvorfor gråter hun? Det får vi ikke vite.

ManRay-Les-Larmes-1932

Man Ray, Les Larmes, 1932

Bildet er et godt eksempel på det surrealistiske ved Man Rays arbeider. Tårene er egentlig ikke ekte tårer, men små glasskuler festet til modellens ansikt. Man Ray var veldig opptatt av tematikken rundt det ekte og det uekte: Det som tilsynelatende ser ut som tårer, er i virkeligheten noe helt annet. Bildet ble tatt rett etter at forholdet til elskerinnen og partneren Lee Miller hadde tatt slutt. Det er altså veldig mulig at arbeidet er en konsekvens av de hendelsene. Man Ray tok nemlig bruddet tungt og lagde flere verker inspirert av Miller i etterkant. Ah den vanskelige kjærligheten…