Munch Mandag: Livets dans

Livets dans

Edvard Munch, Livets dans, 1899-1900

“Munch Mandag” fortsetter med et annet maleri som du sikkert kjenner godt, nemlig “Livets Dans” fra 1899-1900. Her har Munch malt dansende par på en grønn eng ved stranden en sommernatt. Månen har steget opp på himmelen og kaster et rosa gjenskinn ned på vannet. En kvinne og en mann i midten av bildet dominerer scenen. Hun er kledd i rødt, mens han i svart. På hver side av paret står to kvinner og betrakter dem: en kvinne til venstre i hvitt og en annen kvinne til høyre i svart.
Bildet er malt med lange, glidende penselstrøk – det er nesten som at kunstneren har påført malingen ved hjelp av dansende bevegelser med penselen. En dynamisk komposisjon forsterker følelsen av liv. De dansende parene er gjengitt i en sirkel som beveger seg innover i bildet. Denne rammes inn av de to kvinnelige tilskuerne på hver sin side av scenen. Kun personene i forgrunnen er påført individuelle trekk. Figurene i bakgrunnen er gjengitt uten ansiktstrekk, og fungerer egentlig mest som rytmiske fargeflater. Fargekontrastene grønt og rødt, samt svart og hvitt repeteres igjennom billedflaten og skaper helhet og harmoni.

Som tittelen vitner om, er “Livets Dans” et symbol på livet. Dansen påminner oss om at livet går fort og er i konstant endring. De tre kvinnene i forgrunnen viser til livets tre stadier. Kvinnen i hvitt er symbolet på ungdomstid og uskyldighet. Kvinnen i rødt, i omfavnelse med mannen, befinner seg midt i livet og er et symbol på kjærlighet, lidenskap og fruktbarhet. Den siste kvinnen, kledd i svart, er inne i livets siste etappe, og er et symbol på alderdom, sorg og resignasjon.

Det er altså ikke noe spesielt positivt livsbilde Munch gir oss. Fra å være en forventningsfull og naiv ungdom (kvinne i hvitt) går du realitetene i møte (kvinne i rødt) og ender opp bitter og knust på dine eldre dager (kvinne i svart). Livet fremstår som noe brutalt (legg merke til det grønne djevleske ansiktet til mannen som danser bak til høyre – er han et bilde på livet selv, mon tro?) Munch møtte mye motgang og sorg i sitt liv og brukte kunsten til å bearbeide disse hendelsene. Trist, ja, men på samme tid så vakkert. “Livets dans” er nok et bevis på hvorfor vår egen Munch er blant de aller største i kunsthistorien. Ha en fin ny uke alle sammen!