Munch Mandag: Kyss

kiss-1897

Kyss, 1897

På lørdag var jeg i bryllup, og etter en helg i kjærlighetens tegn, tenkte jeg det passet å starte uka med Munch sitt “Kyss”. Litt romantikk må vi jo få inn også her på Kunstsnakk! Som tittelen så fint røper, viser dette bildet en kvinne og mann som er tett omslynget i et kyss. Så tett faktisk at de to figurene smelter sammen til én. Både ansiktene og kroppene glir over i hverandre, og man kan ikke se hvor den ene starter og den andre slutter. Det er som om personene forsvinner inn i kysset. Lidenskapen er stor..

Men… Dette er ikke akkurat noen sukkersøt og rosa skildring av kjærligheten. Munch mente nemlig ikke at kjærligheten seiret over alt og at “love is all you need”. Nei, han var nok langt mer pessimistisk enn så, og “Kyss” preges, som du ser, av mørke og dystre farger. Igjen finner vi den dominerende vampyrkvinnen hans som sluker til seg mannen og tar kontroll med sin uendelige seksuelle appetitt. Individet forsvinner. Ansiktstrekkene vaskes ut. Begjæret røver deg. Tiltrekningen mellom mann og kvinne er et gjennomgående tema i Munchs kunst, og han fremstiller den alltid slik som en trussel. Kjærligheten er håpløs – ikke noe godt kan komme av den. Heller en en kilde til glede, er den opphav til vonde følelser som sjalusi, fortvilelse og sorg.

Ikke så veldig oppløftende kanskje, verken for de nygifte på lørdag eller oss andre. Heldigvis er det mulig å tolke bildet på en litt mer positiv måte også. Om man glemmer alt man har lest om Munch og kvinnen, så kan “Kyss” være rett så koselig og romantisk, synes jeg. Måten de to figurene smelter sammen på, og blir til èn, er jo ganske søt – et slags symbol på foreningen mellom kvinnen og mannen, på samlivet mellom dem. En vinkling som iallefall gir litt håp – og som passer stemningen fra helga mi bedre.

Vel, du får egentlig selv velge hvordan du forstår bildet. Det er jo det som er så fint med kunst: Et kunstverk får ny mening hver gang en ny beskuer ser på det. Vi tolker alle det vi ser basert på våre egne opplevelser og erfaringer. Det som er sikkert er at uansett vinkling, så er “Kyss” et usedvanlig flott verk. Er du ikke enig?

Det var alt for denne gangen. Ønsker alle en fin mandag og en fin ny uke!