Ukas fotografi: Sally Mann

night-blooming-cereus-sally-mann-1988-1

Sally Mann, Night Blooming Cereus, 1988

Fotografiet “Night Blooming Cereus” ble tatt av amerikanske Sally Mann i 1988, og er en del av serien “Immediate Family”, der Mann fotograferer sine egne barn. I dette bildet ser vi et av barna hennes med en død plante rundt halsen. Som tittelen vitner om, er denne planten en såkalt Cereus, en spesiell kaktusplante som kun blomstrer om natten. Noen typer av denne Cereus-kaktusen blomstrer også bare èn gang hvert år; og også da kun nattestid. Av den grunn blir blomsten ofte kalt for Nattens Dronning. Fint, ikke sant? Det er altså en symbolsk og mystisk verden som Sally Mann tar oss med til her. Det er tydelig at kaktusplaten er viktig, for det er den som er i fokus. Plassert i midten av forgrunnen, faller lyset på den, og omrisset er klart og tydelig. Konturene av barnet, derimot, skimtes bare i skyggene av den uklare bakgrunnen. Bildet får umiddelbart tankene å gå til minoritetsgrupper som pynter kroppene sine med planter og blomster. Bildet blir da et slags symbol på mennesket i forening med naturen, tilbake til det primitive opphavet, i harmoni med jorden. Samtidig er dette en moderne tolkning av Memento Mori-sjangeren kjent fra klassisk kunst. Memento Mori-fremstillinger ble laget for å minne menneskene på deres egen dødelighet, og nettopp døde planter og blomster ble brukt i denne sammenhengen. Sally Mann plasserer seg altså inn i en lang tradisjon i vestlig kunsthistorie med dette fotografiet. Kanskje ønsker hun å minne oss på at også vi, slik som denne kaktusen, kun lever et kort øyeblikk her på jorda. Vi må glede oss over livet og benyttet oss av de dagene som vi er blitt gitt. Eller hva tror du?