Cindy Sherman

cindy080414_250

CindySherman-Untitled-Film-Still-15-1978

1_fullsize

Cindy Sherman er en av vår tids største kunstnere, og definitivt en av mine favoritter. Hun er en sentral figur innenfor konseptkunst og fotografi. Gjennom å portrettere seg selv kledd ut som ulike typiske kvinneroller, tar hun opp viktige spørsmål om hvordan kvinnen betraktes og representeres i vår tids samfunn. Hun bruker alltid seg selv som modell, så bildene hennes er på en måte selvportrett, men samtidig er de det ikke, ettersom det ikke er privatpersonen Cindy vi ser, men en Cindy utkledd som en annen. Det blir litt som om hun spiller skuespill. Andy Warhol uttalte blant annet at hun var så dyktig i sine portretter at hun ble en skuespiller.

cindy-sherman-2

CindySherman-Untitled-Film-Still-21-1978

cindy-sherman-artwork-famous-women-photographers

Selv har hun uttalt at hennes ansikt er hennes lerret. (“My face is my canvas”) Ved å fremstille seg selv som en annen, utfordrer hun vår idé om hva et selvportrett egentlig er for noe. Samtidig tenker jeg at hun også kommer med en indirekte kommentar til de ulike rollene vi alle “spiller” i hverdagen. En kvinne for eksempel vil fylle mange ulike roller igjennom livet. Kvinnen idag skal på en og samme tid være både mor, hustru og kjæreste, yrkeskvinne osv. Ideen om hva hver og en av disse rollene innebærer er ganske klar for oss alle, også forsøker vi å oppfylle dem så godt vi kan. Slik blir det til at også vi “spiller” de rollene vi er i. Slik som Sherman blir vi et samme ansikt fremstilt i ulike forkledninger. Men skal ikke gå lenger inn i en diskusjon om dette her. Jeg tror dere har forstått poenget. Bildene jeg har lagt ut viser noen av mine Cindy Sherman-favoritter. De svarthvite bildene er fra serien Film Stills som hun lagde på slutten av 1970-tallet. Synes disse er så fine! De fargerike, og noe mer provoserende bildene, er fra nyere tid og for å være ærlig synes jeg de er helt rå!

cindy_sherman_balenciaga2

artwork_images_424063138_411140_cindy-sherman

cindy-sherman_-untitled-_299_-1994

2_CS465infocus

c