Munch Mandag: Sommer ved stranden

1712808

Edvard Munch, Sommer ved stranden, 1902-03

Idag er det 15. august og Ferragosto i Italia. Dette blir regnet som den varmeste dagen om sommeren, og mange italienere starter sommerferien sin nå. I gamle dager markerte feiringen slutten på arbeidet på jordene, og bøndene kunne endelig ta seg en velfortjent hvil. Senere la Kirken Marias Himmelfart til denne dagen, en helligdag som katolikkene fortsatt holder ved like. Også her i Oslo har sola skint idag, og det føles som at sommeren er tilbake etter at høsten forsøkte å gjøre sitt (litt for tidlige) inntog forrige uke. Det synes jeg må feires med et fint sommerbilde, og derfor er “Sommer ved stranden” ukas Munch-bilde. For noen år tilbake, ble dette bildet solgt for 250 millioner kroner til en anonym kunstsamler på auksjon. Bildet har en spennende historie, fordi det var blant de mange kunstverkene som kom i nazistenes hender under 2. verdenskrig. Det tok de opprinnelige eierne, Mahler-familien, flere tiår å få det tilbake fra Østerrike. Les mer om historien her (som har mange fellestrekk med historien bak filmen Woman In Gold med Helen Mirren og Ryan Reynolds i hovedrollen som noen kanskje kjenner til)
Uansett, “Sommer ved stranden” er et vakkert solnedgangsbilde som jeg tror snakker for seg selv. Inspirert av stranda fra Åsgårdstrand, der Munch hadde sommerhuset sitt, og der veldig mange av strandbildene hans kommer ifra. Ha en fin mandag alle sammen! (Og må sommeren vare enda en stund til – også her i nord!)