Fotografiets dag

Idag, den 19. august, er fotografiets dag, og jeg vil benytte anledningen til å legge ut noen av mine egne bilder, samt snakke om mitt forhold til fotografi. Jeg er langt ifra noen stor fotograf, men jeg er glad i å ta bilder, og er en av dem som knipser i et sett. Fryktelig irriterende, ikke sant? Joda, det kan det helt sikkert være. Men veldig ofte merker jeg at de samme menneskene som uffer seg når jeg tar fram kameraet, gleder seg over bildene når de ser dem senere. Så jeg tar det som et tegn på at jeg kan fortsette! 😉 For fotografiet er jo en fantastisk måte å ta vare på gode minner, og mitt ambisjonsnivå på fotofronten begrenser seg vel til nettopp det: Jeg forsøker å ta så fine bilder jeg kan av øyeblikk, folk og steder som betyr noe for meg og de nærmeste rundt meg.

Etter at jeg ble mamma, har jeg prøvd å finne tid til å lage fotoalbum til barna, for jeg føler at bilder av små og store hendelser i  barndommen er noe veldig verdifullt jeg kan gi dem. Før i tiden, når folk ble spurt om hva de hadde tatt med seg dersom huset deres brant ned, var det typiske svaret fotoalbumene. Det sier noe om hvilken betydning fotografiet har i livene våre, tenker jeg!

Derimot har fotografiet endret seg enormt mye de siste årene, først med overgangen fra analogt til digitalt fotografi, og senere med smartphones og alle tilhørende apper for bilderedigering og bildedeling. Istedetfor å fremkalle bilder hos fotografen, og lime dem inn i et album, har vi alle en haug av bilder lagret på dataen og mobilen. En del er skeptiske til denne trenden, og synes det blir litt for mye knipsing og oppdateringer i sosiale medier. Joda, jeg kan til tider være enig i det, men jeg synes likevel ikke at utviklingen bare er negativ. Det er jo på mange måter fantastisk at vi alle har muligheten til å eksperimentere med fotoverktøy og fange små hverdagsøyeblikk – nesten gratis. Jeg liker iallefall å gå igjennom gamle bilder på mobilen og dataen iblant – for selv om de ikke alltid er av den ypperste kvaliteten, og jeg har tatt bilder av mye rart, så tar det meg tilbake til opplevelser, steder og mennesker som hører fortiden til.

Over ligger et utvalg bilder som jeg fant på dataen min idag, tatt de seneste 10 årene. Her er en fin blanding av tiden i Paris og Stockholm, ferieturer til Italia, besøk hos søsteren i Nord-Norge og turer hjem til foreldrene mine i Valdres. Mange gode minner, som jeg blir glad av å se på. Hva er ditt forhold til fotografi?

Ha en god helg alle sammen!