Munch Mandag: Melankoli 

Var det flere enn meg som kjente på blåmandagen idag tidlig? Etter en nydelig uke med deilig sommervær, startet denne uka med regn, og vi ble minnet på at høsten står for døra. Hvor ble sommeren av? Tenk at vi allerede er i slutten av august dere! Tida løper så fort avgårde, og det er så vidt man får det med seg. Det er ikke til å komme bort ifra at man kan kjenne seg litt trist over at den fine, lyse tida nærmer seg slutten, og at ferien er over. Det gjør iallefall jeg. Et lite snev av blåmandag med andre ord; og det var derfor veldig lett å velge ut bilde til Munch Mandagen idag. Det kunne nemlig ikke bli noe annet enn dette, for akkurat slik føler jeg meg idag:

melankoli

Edvard Munch, Melankoli, 1894-1896

“Melankoli”. Er det ikke fint? En mørkkledd mann sitter ved stranden og stirrer ut i tomheten. Haken hviler i håndbaken og blikket vender ned. Et par mennesker skimtes i bakgrunnen. De er sammen, mens mannen på bildet befinner seg utenfor fellesskapet, alene. Også dette landskapet er hentet fra Åsgårdstrand, det vakre sjølandskapet rundt Munchs sommerhus, som var en viktig ramme for mye av kunsten hans. Munch brukte nærmest naturen her som et ekko av den sinntilstanden som figurene hans følte. Bakgrunnen for “Melankoli”  var Munchs gode venn, forfatteren og kunstkritikeren, Jappe Nilssen og hans trøblete kjærlighetsliv. Maleriet er et godt eksempel på symbolisten Munch. Du finner en forenkling av former her som er typisk for symbolismen: Formene er runde, og repeteres flere ganger igjennom billedflaten: først i fremstillingen av mannen, så i steinene ved siden av ham, og så igjen i trærne i bakgrunnen. De rammes inn av bølgete linjer som liksom løper igjennom billedflaten i et elegant spill. Strandkanten strekker seg som en diagonal innover i billedrammen og deler himmel fra land. Fargene er redusert til ulike nyanser av lilla, blått og grønt, plassert inn i store, konsentrerte fargeflater, satt vakkert opp mot hverandre. Sammen skaper de en stor, harmonisk enhet som i stor grad uttrykker den tristheten som den sittende mannen føler. Jeg elsker fargene i maleriet, de er så gode å se på. Håper du liker det også. God mandagskveld alle sammen!