Tanken bak Kunstsnakk

Hei alle sammen!

Idag vil jeg skrive litt mer om tanken bak denne bloggen. Har skrivd litt om det på forsiden, men tenkte utdype litt mer her… Skal forsøke å holde det så kort jeg kan.

Mye av det som skrives om kunst preges av et tungt og akademisk språk. Ikke alt selvfølgelig, men ganske mye. Jeg kjenner mange som interesserer seg for kunst, og gjerne vil lære seg mer, men så blir de litt usikre på grunn av et språk som kan være vanskelig å gripe. Det brukes mye fagord og begrep som “vanlige folk” ikke kjenner til. Det skaper en avstand som gjør at mange trekker seg litt unna… Og tro meg, jeg forstår det. Du går inn i et kunstgalleri, møtes av en noe spesiell installasjon uten noen åpenlys mening, og så får du slengt i hånden et ark med setninger og ord som ikke sier deg så mye mer. Så står du der da og føler deg litt lost….Og  ikke hjelper det heller at et par andre besøkende (tilsynelatende superkulturelle, supeintelligente og kule), går rundt og nikker bekreftende, mens de slenger ut av seg avanserte fraser med ord du ikke visste var norske.”Dypt”, sier de og ser på deg. “Så dypt”. Og du bare “Eh….ja” og kan ikke komme deg ut derfra raskt nok.

Joda, det er ikke til å komme bort ifra at kunst (og da særlig samtidskunst) kan komme i en “jålete” pakning. Og det er litt dumt, for egentlig er ikke kunst så veldig “hokuspokus” i det hele tatt. Mest kunst handler nemlig om helt allmenne ting, ting som opptar oss alle. Jeg har ganske ofte opplevd å ha med folk på museum eller galleri, og med en liten forklaring “med vanlige ord”, blir de veldig begeistret over et kunstverk som de først var skeptiske til.

Kunst og kontekst står i sterk relasjon til hverandre. Man behøver litt tekst som forklarer hva man ser. Noe kunst krever selvsagt mer kontekst enn annen kunst, men sånn generelt sett, tør jeg påstå at de fleste kunstopplevelser blir bedre om man har litt bakgrunnsinformasjon om det man ser. Så da er det vel vi som har studert kunst sin oppgave å gi det til folk da, tenker jeg. Og det med et språk som de fleste faktisk forstår. Kunstsnakk er altså mitt lille forsøk på å gjøre nettopp det. På den måten håper jeg å “ufarliggjøre” det hele litt, og kanskje inspirere deg som har et ønske om å lære mer til å grave dypere ned i kunstens verden… For jeg lover deg, bak alle fine ord og fancy formuleringer, finnes det en veldig spennende verden å utforske!