Kunsthøsten 2016 

Sommeren er på hell, og imorgen går vi over i den første høstmåneden. Jeg er glad i sensommeren, synes nesten det er den fineste tida på året. Man kan plukke blåbær og villbringebær i skogen, og de første kantarellene dukker opp i butikken. Ferien er forsåvidt over, men tempoet er likevel nokså lavt overalt, for ingen har kommet ordentlig inn i rutinene enda. Været er fortsatt fint, men det begynner å bli kjøligere på morgenen, så da får man ta på seg en varm genser. Det er rart med det, men etter sommeren, føles det alltid så godt å ta på seg en god, myk ullgenser igjen, synes du ikke?

Noe annet som er så fint med denne tiden, er at man legger planer for høsten og så smått begynner å glede seg til alt som kommer. For min del innebærer det mitt livs første halvmaraton, barnedåp til et av mine fadderbarn, og, ikke minst, den første felles bursdagsfeiringen til mine to små.

Også er det selvsagt museene og galleriene da – de fleste av dem er i ferd med å forberede nye utstillinger nå. Jeg synes faktisk at høsten er den beste tida for kunst og kultur, jeg! Kanskje det har noe med været å gjøre? Regn og mørkere kvelder skaper en stemning som muligens gjør oss mer meditative enn vi er resten av året. Ikke vet jeg, men for meg er iallefall høsten tida for både kunstustillinger, konserter og de lengste romanene. Kanskje du synes jeg er veldig rar nå, men det er noe med det å gå rundt i et gammelt, ærverdig museumsbygg mens regnet trommer på vindusrutene. Kunstverkene blir liksom enda mer magiske da. Om du er enig med meg, og ser fram til nye kunstopplevelser i høst, har jeg samlet noen gode utstillingstips til deg. Høsten 2016 har mye spennende på agendaen. Her har du en liten oversikt over hva som skjer her i Norge, samt i noen andre europeiske byer. Håper du kan finne litt inspirasjon i den!

Oslo og omegn
MUNCHMUSEET. Munchmuseet fortsetter sin +Munch serie denne høsten. Fram til den 25. september kan du se den aktuelle utstillingen med Jasper Johns + Munch. I oktober bytter de ut Johns med den danske kunstneren Asger Jorn.

ASTRUPFEARNLEY: Astrup Fearnley museet blir værende i Los Angeles litt til. Alexis Israel sier takk for seg den 11. september, men ikke lenge etterpå (den 23.september for å være eksakt) åpner  “Los Angeles: A fiction”, en utstilling som tar et nærmere blik på kunst- og kulturscenen i byen som vi mest forbinder med Hollywood og kjendiskultur. Kan være interessant!

NASJONALMUSEET: På Nasjonalgalleriet og Kunstindustrimuseet har du fram til 16.oktober på deg å se den fantastiske Japanomania-utstillingen ( Her kan du lese hva jeg syntes om den). Museet for samtidskunst har også spennende ting på gang. Den 17. september åpner utstillingen “NORSK NATUR. Toril Johannessen og Tue Greenfort” som “presenterer kunstneriske refleksjoner rundt naturlige landskap og økosystemer”. Det handler om natur fra et filosofisk og kunstnerisk perspektiv, og utstillingen skal visstnok selv settes opp som et økosystem, der kunstverkene fungerer som individer som avhenger av hverandre. Verdt å utforske.

KUNSTNERNES HUS: Den årlige Høstutstillingen går av stabelen den 10.september og står framme til den 9.oktober. Dette er Norges største arena for samtidskunst og består av en rekke verk, av kjente og mindre kjente kunstnere, valgt ut av en jury. Denne er nesten et must for alle kunstintersserte, for her er det alltid mye spennende (og rart!) som dukker opp!

HENIE ONSTAD KUNSTSENTER: På Henie Onstad kan du fortsatt se Astrup-utstillingen fram til den 11.september. Noen dager etterpå åpner en utstilling med den norske kunstneren Lotte Konow Lund. Blant annet presenteres et prosjekt der hun har jobbet med innsatte på et kvinnefengsel og gitt undervisning til de innsatte der. Ser veldig spennende ut. Mer info her.

Bergen
KUNSTMUSEENE I BERGEN (KODE): I Bergen i høst har du muligheten til å lære mer om et kapittel i den norske historien, som iallefall var ukjent for meg. Den 28.september åpner nemlig utstillingen “Sølvskatten 1816” som tar for seg  hvordan innsamlingen av sølv (på dugnad og tvang) var med på å skape grunnkapitalen til Norges Bank i en tid med økonomisk krise på 1800-tallet. Sikkert kjekt å få med seg!

Trondheim
TRONDHEIMKUNSTMUSEUM: Den 11.september åpner en utstilling med den norske maleren Håkon Bleken på Trondheim Kunstmuseum. Denne utstillingen viser Bleken sammen med den såkalte Gruppe 5, et kunstnerisk fellesskap som Bleken selv var en del av.

Tromsø
NORDNORSK KUNSTMUSEUM: På Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø kan du fram til oktober se en utstilling med den norske kunstneren Kjell Varvin. Utstillingen består av utvalgte verker fra 1959 og fram til idag, samt installasjoner som er lagd i forbindelse med utstillingen. Mer her.

Lillehammer
LILLEHAMMER KUNSTMUSEUM: Lillehammer Kunstmuseum viser en utstilling med den norske fotografen Hedevig Anker i høst. Med utgangspunkt i arkitektur og erfarte rom, tar Anker vakre og poetiske fotografier. Til denne utstillingen har hun i tillegg laget en serie fotografier fra Bjerkebæk, Sigrid Undsets forfatterhjem, som også ligger på Lillehammer. Spennende, og en fin fortsettelse på den flotte fotografiutstillingen de hadde i sommer.

Stockholm
FOTOGRAFISKA: På Fotografiska i Stockholm kan du se en ustilling med regissøren og fotografen Anton Corbijn i høst. Han er kjent for sine bilder av kjente musikere og musikkgrupper – burde være verdt turen.

MODERNAMUSEET: I  begynnelsen av september åpner utstillingen “Komparativ Vandalism” som handler om hvordan den danske kunstneren Asger Jorn jobbet med å lage en fotobok om nordisk folkekunst på slutten av 50-tallet. Bildene endte derimot opp i et stort fotoarkiv, og nå viser Moderna Museet dem i denne utstillingen.
I november åpner en utstilling med den tyske maleren Baselitz  som virker veldig spennende. Han var (som Richter) en av de kunstnerne på 60-tallet som jobbet med maleriet som medium og dermed var med på å “gjenoppdage” det. Baselitz var opptatt av tysk krigshistorie og malte dystre, melankolske bilder med utgangspunkt i soldatenes erfaringer fra slagmarken.

København
LOUISIANAKUNSTMUSEUM: Louise Bourgeois inntar Louisiana i oktober. Fransk-amerikanske Bourgeois er en fantastisk spennende kunstner som brukte kunsten til å bearbeide hendelser fra sitt eget liv. Særlig stor innvirkning på henne hadde oppdagelsen at hennes egen guvernante var elskerinnen til faren. Med en hyllest til moren, skapte hun sin kjente edderkoppskulptur og kalte den for Maman – et symbol på morens styrke. Jeg så en utstilling med Bourgeois på Moderna Museet i Stockholm for et par år siden og den var helt fantastisk. Så ta turen om du er i København i høst. Jeg lover deg ei mer spennende dame skal du lete lenge etter!

London
TATEMODERN: På Tate Modern i London finner du, ifølge meg, kanskje høstens mest spennende utstilling, nemlig Georgia o’Keffee. Hun er en av 1900-tallets mest sentrale kunstnere og en av verdens mest berømte kvinnelige kunstnere. Denne utstillingen stiller ut 100 malerier av henne som forsøker å gi et nytt perspektiv på hennes kunstnerskap. Hun er kjent for sine blomstermotiv, og en vanlige tolkning av dem (av mannlige kritikere) er at blomstene er bilder på vaginaer – og dermed en slags demonstrasjon av feministisk styrke. Kunstneren selv har hele tiden fornektet denne tolkningen, og utstillingen på Tate forsøker nå og sette maleriene i et annet lys (en spennende forhistorie der altså). Utstillingen varer fram til 30. oktober. Fram til 6. november kan du også se en utstilling med den indiske maleren “Bhupen Khakhar”, en av de viktigste kunstnerne i indisk samtidskunst. Virker også veldig spennende, så om du skal til London i høst, anbefaler jeg deg en tur til Tate!

Paris
CENTREPOMPIDOU: Den 21. september åpner Pompidou-senteret i Paris en stor utstilling med den belgiske surrealisten René Magritte. Denne skulle jeg veldig gjerne ha sett! Pompidou-senteret er helt rå på å sette opp utstillinger, og med en så fascinerende kunstner som Magritte, tror jeg at resultatet ikke kan bli noe annet enn veldig bra.  I november er det duket for Cy Twombly, den berømte amerikanske kunstneren kjent for sine store abstrakte verk.

MUSÉED’ORSAY: Om du er glad i 1800-talls kunst, er Musée d’Orsay stedet å dra. I september åpner de en utstilling som heter “The Spectacular Second Empire” som tar for seg fransk kunstliv i perioden 1852-1870. Utstillingen ser nærmere på selskapslivet og nøyeskulturen som vi gjerne forbinder med denne perioden, og ser på ulike faktorer som spilte inn i en tid da vår fundamentet for vår moderne kultur ble lagt. Mer her.

Berlin 
BERLINISCHEGALERIE-MUSEUMFÜRMODERNEKUNST: I Berlin i høst blir du invitert til å utforske nærmere dadaismens verden. Dadaisme var en kulturell bevegelse som oppsto rundt 1.verdenskrig, som hadde stor påvirkning på 1900-tallets kunst. Utstillingen i Berlin ser særlig på dadaistenes interesse for afrikansk kultur.