Oslo Arkitekturtriennale 2016

oat

Det spanske kuratorkollektivet “After Belonging Agency” og triennalens direktør Hanna Petersson på infomøtet før åpningen av utstillingene på DOGA og Nasjonalmuseet – Arkitektur

På torsdag forrige uke var det duket for åpningen av Oslo Arkitekturtriennale 2016 (OAT). Jeg stilte opp med store forventninger, svært spent på hva som ventet meg. Det jeg hadde lest om triennalen på forhånd, virket nemlig veldig interessant. Arrangert for sjette gang i år, skulle det 10 uker lange arrangementet sette tilhørighet i vår globale verden på dagsordenen, en tematikk som både er spennende og brennende aktuell. Ikke bare befinner verden seg midt oppi en gigantisk flykningskrise, der millioner av mennesker er blitt tvunget på flukt. Mange av oss flytter også stadig på oss – helt frivillig. Verden har blitt mindre, og vi reiser, studerer, bor og arbeider i andre byer og land. Flere skifter bosted ofte. Hva gjør dette med vår søken etter tilhørighet? Hvordan blir vårt forhold til rom, sted og gjenstander påvirket av denne globale sirkuleringen? Hva innebærer begrepet “å komme hjem” idag? Spennende spørsmål, som triennalen forsøker å finne svar på gjennom å se på arkitekturens rolle i det hele. Det er det det spanske kuratorkollektivet “After Belonging Agency” som står bak programmet, og programmet er todelt og handler om “Om å komme fra”og “Om å komme til”.

oat55

oat66

doga

oat56

oat77

14285150_10157371035345246_1110708824_o

Fra utstillingen “Om å komme fra” på DOGA. Utstillingen er visuelt sett helt tipp topp med flotte effekter og sterke, fine farger. Svært Insta-vennlig..!  Men ta deg likevel tid til å lese om fortellingene som skjuler seg bak den innbydende fasaden. Det er så mange fine historier her. Utstillingen forsøker å skape et bilde av vår globale virkelighet, vise hvordan vi mennesker søker tilhørighet i en verden der alt stadig er i forflyttning. Det hele er ganske fascinerende – ta deg en tur, det vil du ikke angre på!

“Om å komme fra” forsøker å skape et bilde av vår samtid. Den ser nærmere på hvordan mennesker i transitt søker tilhørighet, og hvordan et liv i forflytning endrer vår måte å leve på. På Norsk design – og arkitektursenter (DOGA) kan du se en utstilling knyttet til dette temaet. Utstillingen tar opp temaer som menneskets opprinnelse og forankring, samtidig som den retter et nærmere blikk på faktorer som påvirker menneskers liv idag, flyktningskriser, klimakriser, turisme, oppfinnelsen av nye teknolgier m.m. Den andre delen “Om å komme til” retter seg mot fagfolk og arkitekter, og forsøker å inspirere dem til å tenke nytt. Hvordan kan vi bygge annerledes for å svare på de behovene som oppstår som følge av globaliseringen? En utstilling på Nasjonalmuseet – Arkitektur er satt opp i forbindelse med dette temaet. Utstillingen viser oss ti steder verden over, som illustrerer hvordan tilhørighet idag er i forandring. Disse stedene presenteres gjennom bildemateriale og tekst, samt rapporter fra stedene som er utarbeidet av lokale arkitekter, kunstnere, journalister og andre fagfolk.

Triennalen har fått mye internasjonal oppmerksomhet, og så mange som 200 bidragsytere kommer til Oslo fra hele verden for å være med. Ved siden av hovedprogrammet, som er de to utstillingene, en (avholdt) konferanse på Operahuset, og en publikasjon, er det satt opp en rekke arrangementer av ulik karakter som alle tar opp temaet tilhørighet. Jeg anbefaler alle å sjekke ut programmet og ta seg en tur, for dette er et tema som jeg vil tro engasjerer oss alle. De to utstillingene er visuelt veldig fint satt opp, og innholdsmessig er de veldig sterke. Det er nok best å ha god tid om du drar dit, for det er to utstillinger som krever litt ekstra av den besøkende. Man må ta seg tid til å studere det man ser, lese den teksten og informasjonen som man blir gitt. Hvis ikke blir det kanskje litt vanskelig å følge med. Men om man tar seg tid og gjør det, ja da er det veldig engasjerende. Jeg lover deg.

torshov

colombia

gardem

prato

tensta

Fra utstillingen “Om å komme til”. Her har kuratorene valgt ut ti ulike steder i verden som viser hvordan tilhørigheten idag er i forandring. De ti utvalgte stedene er en arbeiderbolig i Kirkenes, en leilighet i København som leies ut via en digital delingsplattform, det flerkulturelle nabolaget Tensta i Stockholm, Torshov Transittmottak, grenseovergangen og transittområdene på Gardermoen, en utleid bod i New York, et hus i en kaffeplantasjeregion i Columbia som er blitt finansiert av utvandrede familiemedlemmer, et pasientrom for rike utlendinger i Dubais Health Care City, et religiøst fellesskap i Lagos og en tekstilfabrikk i Prato i Toscana (Italia), der en av Europas største Chinatowns befinner seg.

Kilder: OATs hjemmesider
Bilder: Private