#AskACurator

Igår var det duket for #AskACurator på Twitter, og brukere hadde muligheten til å sende spørsmål til kuratorer ved museer rundt om i verden. Jeg følte jeg måtte benytte anledningen, og slengte meg på. Det er jo ikke hver dag man kommer i prat med en kurator på for eksempel Louvre, så det er bare å passe på når man kan! Mye kan sikkert sies om sosiale medier, men det kan være veldig gøy når det brukes på denne måten. Her i Norge tror jeg ikke så mange museer var med, men Astrup Fearnley stilte opp. Så mine to første spørsmål gikk til Therese Möllenhoff som jobber som kurator der. Slik gikk  det:
skjermbilde-2016-09-15-kl-19-41-01

skjermbilde-2016-09-15-kl-01-29-33skjermbilde-2016-09-15-kl-01-30-02

Det neste museet som jeg sendte spørsmål til var Van Gogh Museet i Amsterdam. Jeg er svært glad i Van Goghs kunst, så de måtte jeg få i snakk. Jeg spurte dem hvilket kunstverk de betrakter som Van Goghs viktigste. Jeg ble litt overrasket over svaret, ettersom jeg hadde forventet meg det berømte Starry Night eller noe i duren. Men de svarte ikke det, og jeg synes det var interessant at de trakk fram det første verket som Van Gogh selv hadde vært fornøyd med. Det var ny info for meg:
skjermbilde-2016-09-15-kl-01-34-52skjermbilde-2016-09-15-kl-01-35-04

Med en konstant lengsel tilbake til Italia, måtte jeg nesten se om jeg ikke fant noen italienere å twitre med også. Valget falt på Pinacoteca Agnelli, som ligger i Torino og har fin samling av moderne kunst. Jeg spurte dem hvilket verk de ser på som samlingens viktigste og hvorfor. Det første svaret jeg fikk var maleriet “Nudo” av berømte Modigliani, ettersom dette virkelig er et nøkkelverk i kunstnerens karriere. Etterpå la de til sine syv malerier av Matisse, ettersom disse sammen illustrerer kunstnerens stilistiske utvikling. Å, nå fikk jeg lyst på en tur til Torino gitt!:

skjermbilde-2016-09-15-kl-01-34-14skjermbilde-2016-09-15-kl-01-34-26

Så var det franskmennene da. Louvre stilte opp, og da måtte jeg jo bare sende avgårde et spørsmål. Her hadde de bestemt at spørsmålene skulle handle om museets nye utstilling med den franske 1700-talls skulptøren Edme Bouchardon. Jeg må bare innrømme at dette er en kunstner jeg ikke vet mye om, men jeg tenkte at det er jo en mulighet til å oppdage noe nytt. Så jeg spurte kurator Juliette Trey om hvilket verk i denne utstillingen hun ser på som det viktigste. Svaret var skulpturen med det svært “korte” navnet L’Amour se faisant un arc dans la massue d’Hercule (som betyr noe som “Amor lager seg en bue ut av Herkules sin stav”) Du burde google det, det er veldig fint!
skjermbilde-2016-09-15-kl-01-25-13skjermbilde-2016-09-15-kl-01-26-32

Det siste spørsmålet jeg stilte var til Picassomuseet i Malaga, og slik svarte de: skjermbilde-2016-09-15-kl-01-37-30

Et morsomt initiativ. Jeg var kanskje ikke så kreativ med spørsmålene mine, og sendte tilnærmet det samme avgårde til alle museene. Neste gang skal jeg være litt mer forberedt – bli med da du også da vel!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.