Magiske skulpturer og kulturnatt

Imorgen er det duket for Oslokulturnatt, og museer, gallerier og andre kulturinstitusjoner rundt om i byen holder dørene åpne ekstra lenge. Det er mye spennende å velge imellom, men jeg vil nesten slå et lite slag for Vigeland-museet, som har forberedt et spesielt fint program bestående av kunst, musikk og dans.

Dørene åpner kl. 18.00 og kl. 18.15 er det duket for fremføringen av verket Marble Songs på obokomponert spesielt for de vakre skulpturene til Håkon Anton Fagerås, som har blitt vist i museet denne sommeren. Etter dette følger en kunstnersamtale med nettopp Fagerås og museets leder Jarle Strømodden. Så blir det danseoppvisning i rommet der skulpturene er plassert, en “poetisk syntese av anatomi og bevegelse i tid og rom”. Må si jeg virkelig liker ideen å kombinere skulptur og dans – tror det kan være veldig fint! Det vil også være flere omvisninger i Vigelands leilighet i løpet av kvelden, og kl. 21 blir det konsert i borggården med Pål Angelskår, vokalist og låtskriver i Minor Majority som du sikket kjenner til. Jeg er veldig glad i musikken hans, og synes den passer perfekt i denne settingen. På vei hjem kan du ta turen innom Vigelandsparken, der lysdesignere fra Zenisk har designet et spesielt lys rundt Monolitten for anledningen… Det høres veldig spennende ut og jeg tipper at resultatet er flott.

collagebbaby

Så det var mitt tips. Litt mer om Fagerås-utstillingen kanskje, som jo setter rammene for det hele. Fagerås er en norsk skulptør som er en av få som jobber med figurativ skulptur idag. Han arbeider i en klassisk stil og med tradisjonelle materialer som marmor og bronse. Men istedetfor å portrettere gudebilder eller store berømtheter, slik vi er vant til at statuer gjerne gjør, lager han skulpturer av helt vanlige mennesker, i hverdagslige kontekster. Utstillingen på Vigeland-museet viser oss både en gammel mann med lutede skuldre, en kvinne som kler seg på hoften, en jente kledd i joggebukser. Mennesker som oss, fremstilt i vakker, skinnende hvit marmor, som man instinktivt får lyst til å stryke hånden over. Det aller fineste verket i utstillingen er kanskje tre små spedbarn som ligger og sover ved siden av hverandre på gulvet. De er så fredfulle der de ligger, og det er nesten så man blir redd for å vekke dem… En nydelig utstilling, som jeg er ganske sikker på at du vil like! (Og som tas ned etter denne helga, så pass på!)