Munch Mandag: To Mennesker. De Ensomme

munch.jpgEn kvinne og en mann står på stranden og skuer utover havet. De har ryggen vendt mot oss, slik at vi ikke kan se ansiktene deres. Hun er kledd i hvitt og han i svart. Selv om de står ved siden av hverandre, er det en avstand mellom dem. Det kan se ut som om mannen forsøker å nærme seg kvinnen, men uten at hun responderer. Med blikket festet utover sjøen, er det som om hun gjør seg utilgjengelig for ham. Bildets tittel “To mennesker. De ensomme” bekrefter antakelsene våre. Selv om paret er sammen, er de adskilt og alene. Og er ikke nettopp dèt den verste ensomheten – den du opplever når du er i selskap med andre? Nok en gang konfronterer Munch oss med en fremstilling av den håpløse kjærligheten. Istedetfor glede og håp, uttrykker dette mann og kvinne-motivet lengsel og melankoli. Munch skaper denne stemningen gjennom en kraftig forenkling av formspråket: Billedelementene er få og symbolladede, og store fargeflater er valgt til fordel for skyggelegging og dybdevirkning. Fargene spiller på kontrasten mellom det mørke og det lyse. Dette gir en ekspressiv virkning. Effekten gjør seg ekstra godt i grafiske verk som dette, der mediet selv krever stilistisk redusering, og svartfargen er fremtredende. Munch lagde flere versjoner av dette motivet, og det du ser på bildet over kan faktisk bli ditt. Sammen med et annet trykk av Munch, legges det nemlig ut for salg hos det store auksjonshuset Sotheby’s i London i slutten av måneden. Prisantydning? Et sted mellom 400.000 og 600.000 pund… Mer her. Ha en fin mandagskveld alle sammen!