Munch Mandag: Sjalusi

rms_m_242_0

Edvard Munch, “Sjalusi”, 1895

God mandagskveld alle sammen! Håper dere har hatt en strålende helg, og at starten på uka ikke har vært for hard. Jeg må innrømme at mandagen ofte kommer litt brått på for meg, og at det er en dag som kan virke litt ekstra lang. Men etter at jeg startet opp med Munch Mandagen, har den faktisk tatt seg opp, for jeg gleder meg virkelig hver gang! Det er utrolig deilig å sette seg ned mandagskveld, koble ut verden et lite øyeblikk og bare forsvinne ned i Munchs univers. For det er virkelig en spennende verden, er du ikke enig? Idag har jeg valgt å skrive om en annen av mine favoritter, nemlig “Sjalusi”, som henger på KODE i Bergen. Det er et av Munchs hovedverk og virkelig et flott maleri, er du ikke enig? Det er bare noe veldig sterkt i måten Munch visualiserer den negative følelsen sjalusi på. Å være sjalu er jo ikke akkurat vår mest sjarmerende side, og den kan få frem det verste i oss. Munch gir en fremstilling av denne følelsen i sin råe form, akkurat slik den er: Den sjalu mannen i forgrunnen av bildet, med sitt kritthvite ansikt, åpenbart syk av de vonde følelsene som oversvømmer ham. I bakgrunnen, gjenstanden for mannens elendighet – den røde kvinnen og hennes nye partner. Kvinnen fremstilles nærmest som en djevel med sin røde kjole, røde ansikt og kropp. Alt det røde tyder på tap av uskyld og lidenskap, nok et eksempel på denne “vampyrkvinnen”, som er så typisk hos Munch. Kjolen er åpen og hun er vendt mot partneren sin, mens hun strekker armen opp etter et eple i treet som står bak henne. Dette er en tydelig referanse til Syndefallet fra Bibelen, og viser til menneskets første svik, nemlig Adam og Evas svik mot Gud. Også da var det kvinnen som var syndebukken, som lot seg friste av slangen og ta den første biten av eplet. Ved å sammenlikne kvinnen med den syndige Eva, kommer sviket hun har utsatt mannen for ekstra godt frem. Samtidig er fargebruken med på å heve symbolikken ytterligere. De mørkegrønne trærne i bakgrunnen skaper ikke bare en mørk ramme for den dystre scenen, men de settes også kontrastfullt opp mot hovedpersonens hvite ansikt, og fremhever det slik enda mer. Dette er en veldig kraftfull fremstilling av svik og sjalusi, og et godt eksempel på at et bilde kan si mer enn tusen ord. Eller hva synes du? Ganske flott, ikke sant?