Francesca Woodman

woodman1woodman4woodman27woodman10woodman22woodman20woodman2woodman28woodman5woodman23woodman21
Om jeg skulle ha valgt ett ord for å beskrive fotografiene til Francesca Woodman (1958-1981), ville jeg kanskje ha valgt ordet “annerledes”. Annerledes, i en positiv forstand av ordet. De har et særpreg ved seg som gjør at de er ganske lette å kjenne igjen. I den vrimmelen av svart-hvitt fotografier som finnes der ute, synes jeg det er ganske imponerende. Denne annerledesheten gjør at man virkelig legger merke til disse fotografiene. Jeg ble iallefall ganske fascinert første gang jeg kom over dem. Det er noe veldig øyefangende med de skyggeaktige kvinnene, portrettert inne i ulike rom, og som nesten forsvinner inn i omgivelsene som omgir dem. Et bevis på hvilke spennende visuelle effekter man kan oppnå med ulike fotografiske teknikker. Ved å bruke lang lukketid og la modellen være i bevegelse mens bildet blir tatt, skaper Woodman nærmest spøkelsesaktige skygger, som beveger seg rundt i billedrammen. For det meste er det selvportretter av Woodman selv vi presenteres for. Som flere andre kvinnelige kunstnere på 70-tallet, tok hun utgangspunkt i sin egen kropp i arbeidene sine. Dette er med på å gi fotografiene et svært intimt preg. Vi kommer godt innpå henne. Kameralinsen er ofte zoomet inn slik at det ikke er plass til hele figuren inne i billedrammen. Det skaper stor nærhet. Samtidig befinner hun seg i lukkede interiør, noe som gir inntrykket av å bli invitert med inn til hennes private sfære. Det at bildene er trykket opp i relativt små format, er også med på å forsterke denne intimiteten. Vi kommer dog ikke bort ifra at fotografiene også har en svært trist side ved seg. For meg er på mange måter disse uklare kvinneportrettene skygger fra fortiden, fra et liv som er forbi. Francesca Woodman tok nemlig sitt eget liv da hun bare var 22 år gammel.