Munch Mandag: Pubertet

NOR Pubertet, ENG Puberty

Edvard Munch, “Pubertet”, 1895

En ung jente sitter avkledd på senga og dekker til skjødet sitt med armene sine. Hun sitter plassert midt på senga og har blikket festet rett på oss. Detaljene i bildet er få, det er kun jenta og senga – ja, også skyggen hennes da, som kastes tydelig oppover veggen. Jeg vet ikke med deg, men jeg synes dette bildet er ganske rørende. En ung jente som sitter der og ser på oss, alene, ubeskyttet og naken. Hun ser både litt skremt og klossete ut, og det er tydelig at hun føler seg ille til mote. “Pubertet” heter bildet, og vi kan vel alle huske tilbake til denne (for flere av oss) brutale perioden, der kroppen går igjennom så store forandringer at vi ikke kjenner oss igjen i den. Det er en omveltende og sårbar tid. Denne jenta uttrykker svært godt usikkerheten som forbindes med denne tiden. Og skyggen oppover veggen – ja den blir et symbol på alle de vonde følelsene som foregår inni henne. Veldig ekspressivt, som alltid hos Munch. Ønsker dere en fin mandagskveld videre!