Munch Mandag: Pubertet

NOR Pubertet, ENG Puberty
Edvard Munch, “Pubertet”, 1895

En ung jente sitter avkledd på senga og dekker til skjødet sitt med armene sine. Hun sitter plassert midt på senga og har blikket festet rett på oss. Detaljene i bildet er få, det er kun jenta og senga – ja, også skyggen hennes da, som kastes tydelig oppover veggen. Jeg vet ikke med deg, men jeg synes dette bildet er ganske rørende. En ung jente som sitter der og ser på oss, alene, ubeskyttet og naken. Hun ser både litt skremt og klossete ut, og det er tydelig at hun føler seg ille til mote. “Pubertet” heter bildet, og vi kan vel alle huske tilbake til denne (for flere av oss) brutale perioden, der kroppen går igjennom så store forandringer at vi ikke kjenner oss igjen i den. Det er en omveltende og sårbar tid. Denne jenta uttrykker svært godt usikkerheten som forbindes med denne tiden. Og skyggen oppover veggen – ja den blir et symbol på alle de vonde følelsene som foregår inni henne. Veldig ekspressivt, som alltid hos Munch. Ønsker dere en fin mandagskveld videre!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s