Høstutstillingen 2016

Hvis du ikke har vært på Kunstnernes Hus og besøkt årets Høstutstilling enda, så pass på å gjøre det. Du har fram til førstkommende søndag på deg. Utstillingen står framme til og med 9.oktober.

img_7443

Anna Widén, “Etter skeid”, 2014. Skulptur av funnet tre, skruer, metallbånd og stifter

img_7421

Johild Mæland, “Hortus conclusus”, 2016. Akrylmaling og linoljemaling på lerret

Utstillingen arrangeres av Norske Billedkunstnere (NBK) og er en unik sjanse til å se hva som foregår på den norske samtidskunstscenen. Hvert år sender håpefulle norske kunstnere inn sine kunstverk til en jury som velger ut de beste innslagene. I år kom det inn over 2600 søknader og 75 ulike kunstnere ble valgt ut til å ta del av utstillingen. Ikke bare er Høstutstillingen Norges mest besøkte utstilling – den er kanskje også den mest omdiskuterte. Jeg liker den, fordi den er litt annerledes, og fordi den gir en mulighet til å se kunst av unge, ukjente kunstnere, side om side med mer etablerte navn.

img_7416

(I midten) Inger Johanne Rasmussen, “Skygge”, 2013, (Til høyre) Kiyoshi Yamamote,  The Torture Never Stops (Frank edition)”, 2016.

img_7415

(Bak) Javier Barrios, “Discontent Invective”, 2016, (Foran) Lin Wang, “Exotic Dreams and Poetic Misunderstanding Project”, 2016. Porseleninnstalasjon i variable dimensjoner

Årets utstilling er virkelig en fryd å besøke. Bredden er god og kvaliteten er stor. Jeg ble også imponert over måten utstillingen er satt sammen på. Kunstverkene står i fin relasjon til hverandre, noe som ikke bare kan ha vært enkelt å få til, ettersom hvert verk er valgt ut individuelt, og ikke med tanke på at de skal passe inn i en større helhet. Jeg har lest en del anmeldelser som peker på savnet av de mer sære kunstverkene som Høstustillingen er kjent for. Det er sant at det ikke er noe som provoserer så mye at det får folk til å gå i protest, men for å være ærlig så gjorde det meg ikke så mye. Det kan være gøy å bli sjokkert til tider altså, men jeg var så imponert over den tekniske og estetiske kvaliteteten på mye av det jeg så, at jeg ikke følte at noe manglet.

img_7406

(Til venstre) Marius Glauer, “Black Paint, Silver Foil I & II”, 2015. Digitalt C-print, (I midten) Ellen Grieg, “Transformasjon”, 2016. Farget og bearbeidet nylontau, (Til høyre) Henrik Placht, “Preludium (Thuy)”, 2015. Akryl og spray på lin

img_7407

(Fremst) Fredrik Berberg, “Follow Me”, 2016. Tre, gips, akryl og sparkel, (Bak til venstre) Gunnveig Nerol, “Utanfor rommet 2 + 6 + 9”, 2015. Akryl, tusj på MDF (Bak til høyre) Therese Christensen, “Echoes of Red and the River VII”, 2015. Tusj og akryl på bomullslerret

img_7399

(Fremst) Ingrid Berven, “Corona”, 2015. Skulptur i svart og hvit marmor, (Bak) Karin Blomgren, “Gjennomgang”, 2016. Installasjon

Om man så skal oppsummere den norske samtidskunsten basert på denne utstillingen, hva kan man si om den? Hva opptar norske kunstnere idag? Jo, jeg vil si at kunsten på mange måter gjenspeiler flere tendenser i samfunnet anno 2016. En tematikk som går igjen er flyktningproblematikk og andre sosiale problemer som mennesker strir med i verden idag. Det er alltid flott at kunstnere setter disse temaene på agendaen og får oss til å reflektere rundt dem. Et annet tema som dukker opp er reising og hvordan vårt forhold til nettopp det å reise har endret seg de siste årene – en tematikk som vi kjenner igjen fra høstens arkiktekturtriennale. Tilslutt er det mange kunstnere som interesserer seg for folklore og vårt forhold til naturen. I kombinasjon med et fokus på kunsthåndverket, kan dette vitne om en flykt fra det urbane og det digitale. Her ser vi en slags lengsel tilbake til det opprinnelige, som jeg synes er ganske interessant i en tid dominert av nettbrett og smartphones.

img_7433

Rasmus Hungnes, “Uten tittel (tutti frutti)”, 2015. Collage

img_7429

Selina Rosenborg, “Jeg kom meg aldri lenger 1-3, 2015. Analog foto

img_7420

Brynhild Winther, “Eg kjøper daude dyr på internett / Barbarian Philosophy”, 2015/2016. Blyant, tusj, spiker, funnet objekter påpapir

IMG_7439.jpg

Katalin Bobaly, “Fly bird fly”, 2015. Tradisjonell filtteknikk

img_7441

Roald Sivertsen, “Hunting season” 2015. Kull og kaffe på papir

img_7409

Susanne Roti, “Uten tittel / Adidas”, 2016. Søm, kull på silkefløyel

Om du vil lese mer om Høstutstillingen, syntes jeg at Morgenbladet hadde en veldig fin anmeldelse om den. Den finner du her.

img_7426

Ingwill M. Gjelsvik, “Abstraksjon minus en”, 2013. Verk i to deler. Del 1: Karet og filtet hundehår, brodert med korssting og montert blindramme. Del 2: Blyanttegning på papir

img_7398

Lena Katrine Johansen & Heidi-Anett Haugen, “Sittende Figur I & II”, 2016. Fotografi

img_7417

Siren Elise Dversnes Dahle, “Untitled”, 2015. Akrylmaling på bomullsdyne, pleksiglassplate

img_7414

Marit Viljugrein, “grønske#1”, 2015. Akryl på MDF

img_7397

Ruben Eikebø, “de_dust2 Bombspot”, “Valentin the hostage”, “Sidewalk cruising”, 2016. Olje på MDF

img_7436

Terje Frøyland, “The Red Gun”, Garden Creature”, “Nåde”, 2015. Akryl på lerret

img_7437

(Fremst) Sindre Hustveit, “Small Talk I”, 2016. Betong, stål, papir, tre, akryl og oljemaling, (Bak til venstre) Ellen Karin Mæhlum, “BREFRONT (Everest Basecamp 5360m), 2016. Trykk, (Bak til høyre) Tom S.Kosmo, “The Dutch Disease”, 2015. Olje og akryl på tre