Ukas fotografi: Horst P. Horst

corset_home
Horst P. Horst, “Mainbouchet Corset”, 1939

Ukas fotografi er “Mainbouchet Corset” av Horst P. Horst (1906-1999). Han var en av 1900-tallets mest berømte motefotografer, og jobbet blant annet for magasinet Vogue. Han foreviget også en rekke av det forrige århundrets største filmstjerner og celebriteter, slik som Marlene Dietrich, Coco Chanel, Bette Davis med fler. Horst regnes ofte som kongen av motefotografi og flere av bildene hans har nærmest en ikonisk status idag. Ett av de mest kjente ser du over. Horst tok dette bildet i august 1939, ikke lenge før 2.verdenskrig brøt ut, og han tok det i Vogues studio på Champs-Élysées i Paris. Kontrasten fra den kommende krigens brutaliteter kunne ikke ha vært større. Her er det eleganse og skjønnhet som står i sentrum. Hele Horsts univers kjennetegnes av slike vakre og idealiserte fremstillinger. Samtidig provoserer han litt (det er ikke til å komme bort ifra at modellens nakne rygg var mye hud å vise frem i 1939), men dette balanseres av den elegante rammen. Horst studerte både gresk skulptur og klassisk maleri, og var svært inspirert av dette. Denne påvirkningen ser vi tydelig i “Mainbouchet Corset” – både i kvinnens statuelignende posityr og relieffvirkningen på ryggen hennes, som Horst oppnår gjennom kontrastfull lyssetting. Modellens skulpturelle framtoning gjør henne til en moderne versjon av en gresk gudinne. Akkurat som grekerne, forsøkte Horst å fange den absolutte skjønnheten. Det var dog ikke en idealisert versjon av virkeligheten han var ute etter å gjengi. Han holdt seg hele tiden i fiksjonenes og drømmenes verden. Skjønnheten hans er på mange måter både kald og uoppnåelig – og kun å finne i et annet univers. Og kanskje nettopp derfor også så uhyre forførende. Ha en fin onsdagskveld alle sammen!

Kilder: Museum Ludwig Cologne, “20th Century Photography”, Taschen, Köln 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s