Munch Mandag: Pike på Sengekanten (Morgen)

edvard_munch_morgen_

Edvard Munch, Pike på Sengekanten (Morgen), 1884

Det sies at kjært barn har mange navn, et ordtak som passer godt i denne sammenhengen, for det Munch-bildet vi skal se nærmere på denne uka kalles både for “Pike på Sengekanten” og for “Morgen”. Munch malte bildet på Modum i 1884, der maleren Frits Thaulow hadde samlet en gjeng kunstnere på Madame Reiffs pensjonat. Munch var bare 20 år gammel da, og bildet regnes som et av hovedverkene fra hans tidlige år. Når vi tenker på Munch, tenker vi gjerne på den ekspresjonistiske stilen som han utviklet og perfeksjonerte i bilder som “Skrik” og “Madonna”. Det er derfor interessant å se ham i andre kontekster også, og ikke minst se hvordan han startet – for det er det vi får se her. “Pike på Sengekanten” er et realistisk maleri og har mange likhetstrekk med Christian Krohgs arbeider. Realistene var opptatt av å skildre livene til vanlige folk. Her har Munch malt 16 år gamle Thora Emilie Dahlen i det hun sitter på senga en morgen og tar på seg sokker. Et helt hverdagslig motiv og ingen spesiell anledning – men Munch viser oss at også det helt ordinære kan ha sin skjønnhet. Vi ser ikke vinduet og sola på himmelen ute, men lyset spiller likevel hovedrollen der det stråler inn fra venstre bildekant og danser lekent over veggene, kvinnefiguren og senga. I møte med det lyse soverommet, gir morgenlyset scenen et behagelig preg av duse og pastellaktige toner. Et perfekt øyeblikk av skjønnhet og harmoni. Ved siden av kraftfulle “Skrik”, som Munch skulle male 9 år senere, er “Pike på Sengekanten” på mange måter et stille verk, om du forstår hva jeg mener med det. Det gjør ikke like mye ut av seg, har ingen sterke kontraster og febrilske malerstrøk. Ei tar det heller opp stor tematikk som menneskers sjeleliv. Men det er i sin enkelhet usedevanlig vakkert, og viser oss med det verdien i det helt normale.  Ønsker dere alle en fin ny uke!

Kilder:
Blaafarveværkets nettsider
Gunnar Danbolt, “Norsk kunsthistorie. Bilde og skulptur frå vikingtida til idag”, Det Norske Samlaget, 2004