Kunst for Dummies: Tutankhamuns grav

tutankhamun

Tutankhamuns grav, ca. 1320 f.Kr (de fleste av gjenstandene fra utstilt i Det egyptiske museet i Kairo)

Da var det klart for litt Kunst for Dummies igjen. De to siste ukene har vi befunnet oss i det gamle riket i oldtidens Egypt. Vi forlater ikke egypternes verden helt enda, men idag skal vi se nærmere på noen skatter fra det nye riket. Ett av de mest kjente monumentene fra denne perioden er den praktfulle graven til farao Tutankhamun fra ca 1320 f.Kr. Her er fem ting du må vite om denne:

  • Graven ble funnet i 1922 av den britiske arkeologen Howard Carter og hans sponsor Lord Carnarvon. Den ble funnet i Kongenes Dal i Egypt, en dal der mange faraoer ble gravlagt.
  • Graven er unik, for den har ikke blitt plyndret, og er den eneste fra det nye riket som er blitt funnet intakt. Da arkeologene fant den, ble de møtt av en helt fantastisk samling med veggmalerier, sarkofager, statuer, smykker og andre gjenstander som faraoen skulle ha med seg over i det hinsidige. Mest berømt er Tutankhamuns portrettmaske i gull, innlagt med edelstener og glass.
  • Tutankhamun var farao på slutten av 1300-tallet f.Kr. Han ble konge da han var bare 9 år gammel, men døde brått som 18-åring. Hans liv og død er svært myteoppspunnet, og det er flere som tror at regenten Ay, som satt på det meste av makten mens Tutankhamun var barn, drepte kongen da han nådde myndig alder og var klar for å styre selv.
  • På tross av det riket innholdet, bærer graven preg av hastverk, og at man ikke var forberedt på den unge faraoens død. For eksempel har man ved å tyde inskripsjoner sett at flere av sarkofagene egentlig var ment for andre konger. Man tror at de ble puttet i Tutankhamuns grav som en nødløsning.
  • Maleriene som dekorerer gravkammerets vegger viser scener fra begravelsesseremonien og den reisen som den avdøde faraoen skulle ta fatt på i underverdenen. Maleriene er utført i den såkalte Amarnastilen, en stil som oppsto på 1300-tallet f.Kr og representerte et brudd med den konvensjonelle egyptiske kunsten i århundrene forut. Vi skal se nærmere på Amarnastilen neste uke i et innlegg om egyptisk figurtegning.

God helg!

Kilder:
Fred S. Kleiner  & Christin J. Mamiya, “Gardener´s Art Through the Ages”,  Thomson. Wadsworth, 2005
Store Norske Leksikon på nett