Bacon til frokost

God morgen! Det har vært stille på bloggen en ukes tid nå. Forrige uke forsvant i et jafs med familiebesøk, barnehagetilvenning og felles bursdagsfeiring av våre to barn. Når formen i tillegg var skrantete både hos store og små, ble det ikke overskudd til så mye mer. Sånn er det iblant! Men nå er jeg tilbake, og byr på en salig blanding av Munch, performance art og skatter fra det gamle Mesopotamia denne uka, så følg med!

Men aller først: Du som følger meg på instagram fikk kanskje med deg at jeg startet uka med egg og bacon idag  – Francis Bacon vel og merke, den kontroversielle irske kunstneren, som var en av 1900-tallets aller fremste representanter for det figurative maleriet – og nok en favoritt hos meg. Bacons bilder er dristige, ekspressive og dystre, og består ofte av forvrengte og deformerte figurer plassert inn i låste rom. Ved flere anledninger ser det ut som at figurene skriker av ren desperasjon. Det er noe veldig marerittaktig ved hele Bacons univers. Han var opptatt av den menneskelige psyken, og ønsket å komme så langt inn i den som man bare kan komme. Gjennom maleriene sine forsøkte han å vise frem menneskets indre kamp og visualisere demonene som kan herje inni oss. Ergo de forvridde formene og mørke fargene… Man kan godt si at det er en stor grad av råhet hos Bacon: Han er ærlig og direkte, og tilslører ingenting: De desperate figurene i de stengte rommene er symboler på menneskets ensomhet og angst… Kanskje tung kost på en mandagsmorgen, men jeg tar sjansen. Her er noen bilder. Ønsker dere alle en fin ny uke og en god mandag!

thehumanfigureinmotion-woman-emptying-a-bowl-of-water-1965
“The human figure in motion: woman emptying a bowl of water”, 1965
Bacon 124
“Self Portrait”, 1969
lyingfigure1969
“Lying Figure”, 1969
Bacon, Francis, 1909-1992; Three Studies for Figures at the Base of a Crucifixion
“Three studies for figures at the base of a crucifixion”, 1944
fa20130328a1a
“Three studies of George Dyer”, 1969
francis-bacon-portrait-of-henrietta-moraes-on-a-blue-couch-1965-an-example-of
“Portrait of Henrietta Moraes on a Blue Couch”, 1965
fbe357-triptych-august-1972_72_thbsmaller
“Triptych – August 1972”, 1972
bacon_1965_three_studies_for_a_portrait_of_lucian_freud
“Three Studies of Lucian Freud”, 1969
crucif%201933
“Crucifixion”, 1933


Kilder
: Anthony Bond, “Francis Bacon: Five Decades”, Thames & Hudson, 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s