Munch Mandag: Vinter

winter.jpg

Edvard Munch, “Vinter”, 1899

Temaet for ukas Munch Mandag måtte nesten bli vinter. Jeg følte det var på sin plass etter at den første snøen kom i helga og gjorde den gule høsten helt hvit. Selv om jeg kanskje syntes det var litt i tidligste laget, er det ikke til å komme bort ifra at vinteren er vakker. Iallefall et vinterlandskap lik det Munch gir oss her – en snødekt granskog, der mørke trær troner over den hvite bakken. Fargene i bildet er få: det hvite og det mørkegrønne dominerer og skaper kontrastfull effekt. Denne kontrasten mykes opp av det brune i trestammene og de lyseblåe og rosa tonene i snøen. På typisk Munch-vis er rette og buede linjer satt opp mot hverandre i et lekent spill – noe som gjør bildet levende, tross en symmetrisk komposisjon. På samme måte setter han det tredimensjonale opp mot det todimensjonale: En diagonal linje beveger seg innover i bildet og gir inntrykk av perspektiv og dybde, samtidig som flere av fargefeltene er helt flate. Dette gjør at selv om bildet er figurativt, og du helt tydelig ser hva det skal forestille (nemlig en skogsscene), er du også klar over at det er et maleri du ser på – og ikke noe annet. Et poeng som forsterkes av at du også kan se hvordan Munch har påført lerretet maling. Om du tar en nøyere kikk, vil du kunne skimte de tørkede oljefargene ligge der – det er slikt jeg liker. Når det gjelder motivet, har vi å gjøre med et landskapsbilde uten mennesker. Fotsporene i snøen lengst fremst i bildet vitner likevel om at det nylig har gått noen der. Hvem vet, kanskje var det kunstneren selv som tok seg en tur, før han stoppet opp for å betrakte landskapet bedre? Jeg kan nesten forestille meg at han sitter meditativt på en stubbe og bare ser. Det er nemlig den stemningen som bildet gir meg; ro, ro og atter ro. Du vet, den type ro som du bare finner ved å være helt alene ute i naturen uten en sjel å se. Den stillheten der. Ønsker dere alle en god mandagskveld videre!