Kunst for Dummies: Warka-vasen

mesopotamia

Kart over Mesopotamia, som viser land og grenser per idag

Hei alle sammen! Så var det fredag, og etter et par ukers opphold, er det endelig klart for en ny oppdatering i Kunst for Dummies igjen! Selv er jeg veldig begeistret over det som kommer til å skje med denne spalten de neste ukene, for jeg har nemlig leid inn en venn av meg til å presentere høydepunktene innenfor Mesopotamias kunst for oss. Det er ingen som er bedre på oldtidsriker enn Christian (han kan alle de babylonske kongene på rams, slå den!), så jeg er kjempeglad for at han har sagt seg villig til å dele sin kunnskap med oss. Selv innrømmer jeg at Mesopotamia ikke er et ekspertområde, så jeg kommer til å lære meg sammen med dere, og jeg gleder meg veldig! Ikke minst er dette spennende fordi vi nå befinner oss i dagens Irak og Syria, land som vi kjenner så godt til fra nyhetsbildet de siste årene og gjerne forbinder med krig og konflikt. Vi må likevel ikke glemme at landene er så mye mer enn det: Denne regionen huset en av verdens eldste siviliasjoner og sitter på en helt unik kulturarv. På tide å gjøre bedre kjennskap med den nå. Først ut er den berømte Warka-vasen. Her er de fem punktene som Christian har samlet for oss:

  • 1 meter høy beholder av alabaster som er et av de absolutt eldste eksemplene på historiefortellende relieffskulptur; datert til ca. 3200-3000 f.Kr.
  • Warka-vasen ble funnet av tyske arekologer i Irak i løpet av utgravningssesongen 1933/34, og er oppkalt etter funnstedet Warka, som tilsvarer den sumeriske oldtidsbyen Uruk.
  • I perioden 3500-3000 f.Kr. var Uruk verdens desidert største og mest velutviklende by, og var også senteret for en avansert kultur som spredte sin innflytelse over store deler av Nærøsten; det var her skriftspråket og det første komplekse økonomiske og administrative systemet med tempelet i sentrum ble utviklet for første gang.
  • Warka-vasen er dekorert med fire bånd av delikate relieffer som viser vegetasjon fra Tigris-og Eufrates-deltaet, en prosesjon av husdyr og deretter av nakne menn som bærer frem offergaver fra markens grøde; øverst vises gudinnen Inanna (på akkadisk Isjtar) som tar i mot offergaver, samt en høyesteprest som overser hele prosesjonen. Den avbildede høyestepresten fungerte mest sannsynlig som en prestekonge som var byens øverste leder gjennom sin kontroll over templet.
  • Warka-vasen var blant de tusenvis av gjenstandene som ble plyndret fra Det irakiske nasjonalmuseet i Bagdad i kaoset etter den amerikanske invasjonen i Irak i 2003; man trodde en stund at det uvurderlige kunstverket hadde gått tapt for alltid, men et par måneder senere ble vasen, som vi opp i flere biter, returnert av tre unge menn i en Toyota pickup. Den har siden blitt restaurert og står nå igjen på utstilling i i Bagdad.

    warkavasepic

    Warka-vasen, ca. 3200-3000 f.Kr

Forfatter og oldtidsekspert: Christian Larsen