Munch Mandag: Inger på stranden

Edvard_Munch_-_Summer_night,_Inger_on_the_beach_(1889).jpg

Edvard Munch, Inger på stranden (Sommernatt), 1889

Et av mine Munch favoritter. Jeg simpelthen elsker fargene i dette bildet. Det er et portrett av hans søster Inger, og Munch malte det på stranden i Åsgårdstrand. Motivmessig minner “Inger på stranden” litt om Melankoli; det er den samme ensomme skikkelsen på standen, men her har vi å gjøre med en kvinne istedetfor en mann. En annen vesentlig forskjell er at hovedpersonen i “Melankoli” er kledd i svart og ser sammensunket og kapitulert ut. Kvinnen i dette bildet er kledd i hvitt og sitter i en oppreist stilling, noe som kan tyde på at hun ikke er blitt slått ut av livets harde realiteter enda. Det hvite i kjolen hennes er også et symbol på uskyldighet, noe som forteller oss at vi har med skildringen av en ung kvinne å gjøre. Hvem vet, kanskje en ung kvinne som sitter og ser utover havet, mens hun drømmer om fremtiden?