Kunst for dummies: Kongegravene i Ur

Kongegravene i Ur en av de viktigste arkeologiske oppdagelsene som er gjort i det gamle Mesopotamia. De ble funnet og gravd ut av den britisk arkeologen Leonard Woolley i perioden 1926-34, og skattene som ble gravd frem er i dag fordelt mellom British Museum, University of Pennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology og Iraks nasjonalmuseum. Her er fem punkter som du må vite om gravene:

  • Ur er den sørligste og en av de eldste oldtidsbyene i det gamle Sumer, hvis historie går helt tilbake til før 3000-tallet før Kristus og hadde sin storhetsperiode gjennom hele det neste årtusenet inntil byens fall for elamittene i 2004 f.Kr. På et område som dekket 70×55 meter fant Woolley så mange som 1850 intakte begravelser over mange nivåer som gikk helt ned til en dybde på 10-13 meter; 660 av disse gravene stammet fra den tidlig dynastiske perioden, som varte fra ca. 2900 til 2350 f.Kr.
  • De fleste begravelsene var av den enkle typen, med et lik omgitt av enkelte personlige eiendeler, mens 16 av dem skilte seg ut i form av spesielt konstruerte gravkamre og rike skatter som gjorde av Woolley klassifiserte dem som “kongegraver”.
  • Flere av disse kongegravene inkluderte store massegraver med opptil 73 lik i en enkelt grav, formodentlig oppassere som hadde fulgt en kongelig eller religiøs notabilitet inn i døden, enten ved å drikke gift eller etter å ha blitt drept med et slag i hodet. Denne oppdagelsen var svært overraskende, ettersom man ikke har skriftlige kilder fra Sumer som beskriver slike menneskeofringer. De døde oppasserne lå i velordnede rekker med lyrer og harper, våpen og smykker på og ved sine personer, og det er disse gjenstandene som har gitt oss noen av de største skattene fra sumerernes kultur. De følgende bildene viser rekonstruerte lyrer med originale dekorasjoner laget av lapis lazuli og skjell, løve- og oksehoder av sølv og en praktfull figur av en bukk av gull og lapis lazuli som står med forbeina opp mot en busk av gull.
  • Den mest spektakulære enkeltgraven, som i motsetning til de fleste andre gravene aldri hadde blitt plyndret av gravrøvere i gammel tid, tilhørte en dronning kalt Puabi (navnet hennes var skrevet inn på hennes personlige sylindersegl som var med henne i graven). Liket hennes var dekket av praktfulle smykker og hodet hennes dekket av en intrikat hodeprakt som viser hvordan sumeriske kongelige og/eller prestinner pyntet seg i 2500 f.Kr.
  • Enkeltgjenstanden som forteller oss mest om det sumeriske samfunnet på denne tiden er en boks på 47×20 cm som i tre bånd på hver side viser henholdsvis en krigsscene der kongen leder sine tropper til seier, og en bankettscene der herskeren og hans oppassere lytter til musikk og sang mens offergaver viet til gudene blir båret frem for hans åsyn.”

Tekst: Christian Larsen