Munch Mandag: Selvportrett med sigarett

Munch-foto-Selvportrett-med-sigarett.jpg

Edvard Munch, Selvportrett med sigarett, 1895

Så var det mandag igjen, og juleferien nærmer seg med stormskritt! Jeg regner med at jeg ikke er alene om å glede meg til noen dager med fri. Det skal bli ordentlig godt å roe ned litt, selv om jeg egentlig er veldig glad i desember. Det er koselig med alt som skjer, men mye å huske på. Imorgen er det Lucia, og idag er det faktisk et aldri så lite Munch-jubileum. Visste dere det? For nøyaktig 153 år siden, på den 12. desember 1863, kom nemlig vår store maler til verden. Han ble født på Løten i Hedmark, men familien flyttet kort tid senere til Kristiania, der Munch og søsknene vokste opp. For å markere Munchs 153-årsdag, har jeg valgt ut “Selvportrett med sigarett” til denne ukas Munch Mandag. Synes faktisk at bildet passer anledningen godt. Et portrett av kunstneren selv er jo som seg hør og bør på bursdagen hans, samtidig som bildets mørke farger og svake belysning passer godt dagen før Lucia. Er du ikke enig?

I denne fremstillingen viser Munch seg som både en moderne og mystisk kunstner. Moderne på grunn av klærne og sigaretten naturligvis, men også mye på grunn av det fremtrende blikket. Jeg skal utdype hva jeg mener med det: På begynnelsen av 1860-tallet definerte den franske dikteren og kunstkritikeren Charles Baudelaire den moderne kunstneren i essayet Le Peintre de la Vie Moderne. Baudelaire skrev at den moderne tids kunstner var en flanør som slentret rundt i storbyens folkemengder og observerte livet rundt seg. Dette ga opphavet til forestillingen om kunstneren som en observatør på siden av samfunnet som skildret det han så. For meg er “Selvportrett med sigarett” en skildring av denne kunstneren som Baudelaire beskrev. Ta bare en titt på bildet over og se hvordan Munch sin kropp nærmest forsvinner inn i omgivelsene rundt. Fargene i klærne hans er de samme som i resten av bildet, og noen steder er det bare så vidt vi kan se hvor figuren stopper og omgivelsene starter. Konturene er nesten helt borte. Dette gir inntrykk av en person som skjuler seg, en person som holder seg i bakgrunnen vekk fra de andre. Lyset derimot faller rett på ansiktet hans, og fremhever øynene og blikket. Og blikket – det stirrer rett på oss. For meg blir dette derfor et bilde på kunstneren som forsvinner i mengden og observerer. Blikket er nesten så direkte at det er ubehagelig. Vi må liksom snu oss bort.

Men, ta nå så en titt på øynene hans igjen, for blikket i dette selvportrettet er bare så fascinerende. Første inntrykk er at han ser på oss, og ja, han gjør jo det – men når man studerer bildet nærmere, er det liksom som at han ikke ser på oss allikevel. Blikket er tomt. Du vet det der blikket du har når du sitter helt i din egen verden og tenker på noe. Øynene dine faller på noe uten at du egentlig vet på hva, for du ser ikke. Du er helt borte i dine egne tanker. Det blikket der får jeg assosiasjoner til her. Munchs blikk er et tomt blikk, et innovervendt blikk. Og da er det plutselig som at han ikke er helt tilstede og noe særlig interessert i oss allikevel. Han ser på oss uten å egentlig se oss. Og her kommer det mystiske aspektet inn. Hva tenker han på? Det er det ingen som vet. Det er noe veldig gåtefult med hele denne fremstillingen, og de mørke fargene og den tåkete bakgrunnen forsterker dette inntrykket ytterligere.

Det fineste for meg ved dette selvportrettet er likevel hånden med sigaretten, det andre opplyste partiet i bildet, som sammen med ansiktet, er umulig å ignorere. Omtrent midt i bildet ser vi kunstnerens høyre hånd plassert. Lyset faller over den, så vi ser fingrene godt, og hånden peker rett mot kunstnerens hjerte. Dette er hånden som kunstneren vanligvis holder penselen og maler med, og dermed også hans viktigste verktøy. Det at Munch har plassert den foran hjertet sitt, tyder på at hånden er det kjæreste han har. Han viser med det sin identitet som maler, og samtidig en stor kjærlighet til yrket sitt. Det er fint synes jeg. Ønsker dere alle en fin mandag videre!