Jula nærmer seg

fraangelico

Fra Angelico, L’Annunciazione (Bebudelsen), ca. 1440-1450


20. desember og fire dager igjen til jul. Jeg har ikke hatt ferie siden mai, så i år er jula ekstra etterlengtet for min del. Det skal bli fantastisk godt med litt fri! Selve julaften skal feires med familien min i Valdres, før vi setter kursen mot Italia for å være sammen med venner og min manns familie der. Det gleder jeg meg virkelig til, for jeg får alltid så mye energi og inspirasjon av å være i Italia. Jeg elsker virkelig alt med det landet; kulturen, språket, maten og menneskene. Og for en kunstinteressert er det ingen tvil om at Italia er et attraktivt sted å være. Der finner du kunst rundt hvert hjørne, og jeg er så fascinert av den naturlige plassen som kunsten har i italienernes liv. Kunst og skjønnhet er liksom en selvfølge på samme måte som mat føles det som. Det er fint!

Noe annet som er typisk for Italia er at Madonna-motivet finnes overalt. Hun pryder veggene til utallige bygninger i smale gater og smug, hun dekorerer vegger i stuer og hjem, og du finner motivet hennes ofte som veggpryd i restauranter og kafeer. Dette kommer selvsagt av at Italia har en sterk katolsk tradisjon – og Jomfru Maria har en svært sentral plass i katolikken. Nå er det sant nok mye som kan sies om den katolske kirken – og jeg er ingen katolikk – men akkurat Maria fascinerer meg. Det har sikkert noe å gjøre med at jeg selv er mamma nå. Blant annet har jeg tenkt litt på hvor skrekkelig det må ha vært å føde i en stall! Hvilke idioter gir ikke en høygravid dame rom i et herberge egentlig? Stakkars Maria, det må ha vært skikkelig kjipt. Det mer jeg tenker på det, desto mer tenker jeg at hun var litt av en heltinne den natta der i Betlehem.

Og derfor synes jeg det er på sin plass med et bilde av Maria nå som vi går inn i julehøytiden. Bildet jeg har valgt er et av de aller vakreste i kunsthistorien, om du spør meg: “Bebudelsen” av Fra Angelico, malt på midten av 1400-tallet, som en del av utsmykningen av San Marco-klosteret i Firenze. Kanskje ikke det mest typiske julebildet, men jeg synes likevel at det passer. Bildet viser engelen Gabriel som kommer til Maria og forteller at hun skal bli med barn. Jeg simpethen elsker alt ved dette maleriet: den enkle komposisjonen, de vakre, duse fargene, den stille dialogen mellom de to personene, samt arkitekturen og hagen som omgir dem. Det var den store Cosimo di Medici som bestilte gjenoppbyggingen av San Marco-klosteret. Han var den tidens overhode i Medici-familien, en svært rik og mektig familie fra Firenze, som hadde bygd opp sin velstand gjennom bankvirksomhet, og bestilte flere av renessansens mest berømte kunstprosjekter. Det hørte med i oppdraget til Fra Angelico at klosterets veggmalerier skulle gi rom for ettertanke og meditasjon. Derfor ble ingen dyre materialer, som for eksempel gull, brukt. Istedetfor å imponere beskueren med pomp og prakt,  ble han eller hun oppfordret til å be ved hjelp av en liten tekst som ble lagt til nederst på hvert bilde. Bildet er å se i San Marco klosteret den dag idag (nå gjort om til museum), og jeg anbefaler alle å ta turen innom om dere skulle være i Firenze. Vi forbinder gjerne renessansen med Da Vinci, Rafael, Michelangelo og 1500-tallets Roma, men 1400-tallets Firenze er definitivt ikke noe dårligere, og er vel verdt å utforske om du er interessert!