Kjærlighet i ensomhetens tid

emmaedvard13

Edvard Munch, Selvportrett, 1882

Den nye utstillingen på Munchmuseet har fått det svært så romantiske navnet “Emma & Edvard: Kjærlighet i ensomhetens tid”. Men nei, det handler ikke om en hemmelig affære som Munch hadde med en kvinne med navn Emma (noe som forøvrig kunne ha falt i smak hos undertegnede..) Nei, den Emma det refereres til her er ingen ringere enn Emma Bovary, hovedperson i Flauberts berømte roman Madame Bovary fra 1857. Boka handler om den unge kvinnen, Emma, som har store drømmer for fremtiden og kjærligheten. Hun gifter seg med den rike legen Charles Bovary, men oppdager snart at virkeligheten ikke lever opp til fantasien. I sin kjedsomhet kaster hun seg ut i to utenomekteskapelige forhold og finner adspredelse i et materalistisk forbruk over evne. Det hele ender på tragisk vis med at Emma tar sitt eget liv.

munch-1.jpg

Michelle Williams Gamaker & Mieke Bal, “Madame B”, videoinstallasjon, 2014

bohemensbryllup

Edvard Munch, “Bohemens Bryllup”, 1925-26

Munchs malerier får altså selskap av et av verdenslitteraturens mesterverker i denne utstillingen – og det i form av film. Historien om Emma presenteres nemlig ved hjelp av Madame B, en serie videoinstallasjoner, som gir en moderne tolkning av Flauberts verk. Med utgangspunkt i den tragiske fortellingen om Emma, tar utstillingen opp tematikken ensomhet, og inviterer den besøkende til å reflektere rundt temaet selv. Det handler om sosial angst, idealiserte forestillinger og knuste drømmer. Om kjedsomhet og skuffelse, og forsøk på adspredelse i overfladiske gleder. Spennende temaer, som ikke kunne ha vært mer aktuelle i et forbruker- og mediasamfunn som daglig serverer oss illusjoner om at vi kan kjøpe oss til både lykke og evig ungdom. “Flaubert formulerte det. Munch malte det. Hva er vår rolle i det?”, står det skrevet på veggen i det utstillingen starter. Og med det blir vi oppfordret til å rette et mer kritisk blikk på vår egen kultur, og våre egne liv – med Munch og Flauberts kraftfulle verker som en vakker ramme rundt det hele.

emmaedvard15

Edvard Munch, “To mennesker. De Ensomme”, ca 1899

Ah, det er når du går ut av et museum og kjenner at du både har fått en estetisk opplevelse og noe å tenke på at kunst er som best, dere…  Det er da det er morsomt! Utstillingen står framme til den 17. april og jeg anbefaler dere alle å se den!