Sandro Botticelli

botticelli__annunciation_for_s-martino_sandro_botticelli

Sandro Botticelli, Annunciazione di San Martino alla Scala, 1481

Er “Annunciazione di San Martino alla Scala” verdens vakreste maleri? For meg er det kanskje det. Om målet for en kunstner er å oppnå den perfekte skjønnheten (og det er det jo absolutt ikke alltid!), tror jeg iallefall at det er vanskelig å overgå den florentinske maleren Sandro Botticelli, en av de store mesterne fra 1400-tallet, som står bak de berømte verkene Primavera og La Nascita di Venere. Dette bildet er mindre kjent, men kanskje nesten enda vakrere, spør du meg. Det viser en klassisk Bebudelse-scene, der engelen Gabriel kommer til Maria og forteller at hun skal bli med barn. Men det er bare noe ved dette bildet som gjør at det skiller seg ut blant de hundrevis av Bebudelse-skildringer som finnes der ute. Engelen Gabriel med sine lange røde lokker er både grasiøs og mystisk der han kommer ned fra himmelen og lander foran Marias dør. Og Maria på sin side er bare helt nydelig der hun ydmykt bøyer seg ned i ærefrykt for engelen. Det er noe veldig rørende i kommunikasjonen mellom de to, som jeg ikke helt klarer å sette ord på. Fargene er perfekte, og omgivelsene som rammer inn de to personene kunne ikke ha vært vakrere: søylene og interiøret i Marias hus, samt det toskanske landskapet i bakgrunnen. Et helt perfekt maleri med andre ord – spør du meg.

Jeg er i Firenze i helgen og var naturligvis en tur innom Galleria degli Uffizi tidligere idag. Der var jeg som et barn i en godtebutikk i følge min mann, men det er jo ikke så rart, nå mesterverk fra renessansen henger på rad og rekke. Blant alt det vakre var det derimot dette maleriet av Botticelli som bergtok meg aller mest. Jeg forsøkte å få til et bilde uten mennesker på, men det var umulig, for folk flokker seg forståelig nok rundt alle maleriene til Botticelli. Så dette bildet under var det beste jeg fikk til.

img_9017
Litt enklere var det imidlertid å få til bilder av noen detaljer. Her kommer de:

img_9018
Botticelli, Maria der Verkuendigung - Botticelli, Annunciation to Mary - Botticelli / Annonciation 1481

Å, så fint! Men du, om du nå sier “Tja” og ikke helt skjønner hva alt oppstyret er om, så må jeg bare få sagt at dette er et maleri som må ses i virkeligheten, for gjengivelser på en dataskjerm blir ganske stusselige i sammenlikning. For det første ser det lite ut her, men i virkeligheten er det enormt. Så med andre ord, bestill deg en billett til Firenze og se selv. Jeg tror ikke du blir skuffet over Botticelli-rommet på Uffizi, for det er helt FANTASTISK! Nå blir det middag. Ha en fin lørdagskveld alle sammen!