Maximilian Estrada – Le Photographeur

Maximilian Estrada
f. 05.06.1980

Bor: Stockholm, Sverige
Familie: Kona Nelli og sønnen Santiago (10mnd)
Aktuell som: Kunstnere vi følger med på i 2017
@lephotographeur (Flickr, Insta, Twitter)

Da  jeg bodde i Stockholm, var jeg så heldig å bli kjent med svensk-chilenske Maximilian Estrada, en enestående fotograf, som er like sympatisk og ydmyk som han er bra på å ta bilder. Maximilian, eller Max som han kalles, er av den typen som aldri selv helt forstår hvor flink han er, og kan til tider være overdrevent streng mot seg selv. Den fødte perfeksjonist altså, men så blir også resultatet alltid deretter. Ettersom Max er en av mine favorittfotografer, har jeg lenge hatt lyst til å skrive om ham her på Kunstsnakk. Derfor ble jeg kjempeglad da han gikk med på å stille opp på et intervju. Mitt tips til deg før du fortsetter å lese er å følge Max på Insta med engang, for han har en kjempefin konto der. Du finner ham som @lephotographeur. Fint, nå som det er gjort, skal jeg fortelle mer om hvordan det gikk da jeg traff Max for en liten samtale om fotografi.

16558797_10155708975539186_1423867410_n

Maximilian Estrada (LePhotographeur), Untitled, 2015. © All rights reserved.

Hei Max! Så lenge jeg har kjent deg, har du vært lidenskapelig opptatt av fotografi. Jeg tror ikke at jeg noensinne har sett deg uten et kamera i hånden – eller hengende rundt halsen. Hvordan oppsto interessen for fotografi, og hvor lenge har du egentlig fotografert?
Max: Mitt vanlige svar på dette er at interessen tok til da jeg bodde i Budapest, Ungarn. Jeg forelsket meg i byens kontraster – det nye mot det gamle, kommunismen mot kapitalismen osv. Så jeg tror det var en kombinasjon av den byens skjønnhet og mangfold, samt min egen forkjærlighet for duppedingser som gjorde det. Jeg har alltid likt tekniske ting, og gjennom fotografiet fikk jeg sjansen til å kombinere begge verdener. Men egentlig tror jeg at det bare var min kreative side som ville ut. I mange år drev jeg mye med idrett, og jeg tror oppholdet i Budapest fikk meg til å innse at tiden var kommet for å utforske mine kreative sider mer.

16466676_10155708975294186_1449918633_o

Maximilian Estrada (LePhotographeur), Atacaman flamingo, 2012. © All rights reserved.

Hva inspirerer deg?
Jeg er veldig interessert i, og fascinert av, den fotojournalistiske delen av fotografi. Jeg liker det dokumentariske aspektet, og hvordan det kan påvirke og inspirere. For øyeblikket er jeg selv langt fra et fotojournalistisk uttrykk, men jeg prøver meg fram og tror at jeg må gjennom noen sjangre for å komme til det dokumentariske fotografiet. Først og fremst må jeg finne stemmen min, og mine historier å fortelle. Slik det er nå, tar jeg for det meste bilder av det som jeg ser. Motivet kan være fint, men jeg ønsker likevel å fylle et fotografi med et dypere innhold, og dette er noe som jeg har mer fokus på nå.

16559412_10155708975189186_433074039_n

Maximilian Estrada (LePhotographeur), Untitled, 2014. © All rights reserved.

16558442_10155708975554186_1641277522_n

Maximilian Estrada (LePhotographeur), Untitled, 2014. © All rights reserved.

Hvem er din favorittfotograf eller fotografer? 
Det er på mange måter en morsom tilfeldighet at mesteparten av mine favorittfotografer er fra Ungarn. Da fotointeressen tok til, så jeg på bilde etter bilde etter bilde, og jeg forelsket meg, som mange andre, i de svarthvite bildene… Og etter å ha sett på det som føltes som tusener av svarthvite fotografier, var det noen få som begynte å utmerke seg. Noen av de bildene var tatt av Robert Capa, en av fotografihistoriens mest berømte fotografer. Også oppdaget jeg en venn av Capa, han som av mange betraktes som tidenes største fotograf av dem alle, nemlig André Kertész. Senere ble Martin Munkacsi lagt til i listen over mine favoritter, sammen med Henri Cartier-Bresson og Sebastião Salgado. Dette er alle fotografer som jeg beundrer og henter inspirasjon fra. Så med andre ord, mine favoritter er tre ungarere, en franskmann og en brasilianer.

16522642_10155708975504186_164790575_n

Maximilian Estrada (LePhotographeur), Untitled, 2011. ©All rights reserved.

Hva er det du ønsker å fange i et bilde? Vil du si at det er ditt eget inntrykk av noe, en følelse, et øyeblikk – eller noe annet? Ønsker du at bildet skal fortelle en historie, eller er du mer interesert i det formale aspektet, slik som farger, komposisjon og lyssetting? Eller kanskje en blanding av alt det?
Som sagt er jeg på et stadie der jeg fortsatt prøver meg mye fram, og som regel tar jeg bilde av det som jeg tilfeldgivis ser. Fram til nå har det derimot blitt mye reisefotografi. Men målet mitt er å fortelle en historie. Jeg har ideer til ulike fortellinger, men jeg føler ikke at de fortellingene har “satt seg fast” i hodet mitt enda. Den seneste tiden har jeg også interessert meg mer og mer for portretter, både “on” og “off site”, noe som betyr både “gateportrett” og studioportrett. Så portrettfotografi er et område som jeg vil bruke mer tid på. Når alt kommer til alt, er jeg fortsatt på leting etter mitt eget uttrykk og den sjangeren som passer meg best. Frem til nå er det fortsatt en blanding, men når jeg begynner å spesialisere meg, får vi se hvor jeg ender opp. Det er en reise av oppdagelser, prøving og feiling.

16521683_10155708975514186_1502429953_n

Maxmilian Estrada (LePhotographeur), Untitled, 2017. ©All rights reserved.

Hvis du må velge tre fotografier som du er særlig fornøyd med selv – hvilke tre er det, og hvorfor?  
Det må være disse tre. To av dem er tatt med analogt kamera og ett av dem er digitalt. Det digitale er et portrett som jeg har kalt “The Old Man and the Sea”, og jeg tok det i Puerto Natales i Patagonia, Chile. Jeg var der med min kone i 2012, og mens vi gikk rundt i den lille landsbyen så vi en gammel mann som arbeidet med båten sin. Jeg gikk bort til ham, Pedro Leiva het han, og jeg snakket med ham en stund. Tanken var å ta et bilde av ham mens han jobbet på båten. Jeg tok noen, men dette her hvor han står oppreist er det bildet som jeg liker best. Når jeg ser på dette bildet ser jeg en stolt mann, men også noen som kanskje ikke har hatt det enkleste livet. Likevel ser man en stor del av verdighet der – en mann som er stolt av å gjøre det han gjør, uansett hva. En mann som, selv om han blir eldre og eldre, fortsatt elsker å arbeide med båten sin og være ved sjøen.

16176162_10155642398049186_2058733210_n

Maximilian Estrada (LePhotographeur), The Old Man and the Sea, 2012. ©All rights reserved.

16127994_10155642398289186_867644558_n

Maximilian Estrada (LePhotographeur), Abandoned post, 2014. ©All rights reserved.

16118499_10155642398279186_1824400261_n

Maximilian Estrada (LePhotographeur), Sometimes a title is not required, 2014. ©All rights reserved

De andre to, de analoge bildene, ble tatt på øya Amorgos i Hellas. Ettersom jeg ikke hadde luksusen av et digitalt kamera, måtte jeg bare stole på at komposisjonen funket ved å se gjennom linsa på kameraet. Mens jeg gikk rundt i den lille landsbyen Chora på Amorgos, kom jeg over disse to stedene, og jeg forestilte meg hvordan fotografiene kunne se ut. Så forsøkte jeg å komponere bildene slik som jeg så dem i hodet mitt. Grunnen til at jeg liker dem, er at resultatet ble slik som jeg hadde forestilt meg.

Litt mer om selve prosessen. Hvordan jobber du? Planlegger du motivene i forkant – eller har du en mer spontan tilnærming? Jobber du med analogt eller digitalt foto, med farger eller svarthvitt? Behandler du bildene i etterkant – isåfall hvilke verkøy bruker du?

For øyeblikket har jeg en spontan tilnærming og fotograferer det som jeg kommer over, men dette er noe jeg forsøker å forandre på med analogt fotografi. Jeg elsker følelsen av å bruke gamle kameraer og er glad i hele den analoge prosessen. Det er vanskeligere på det settet at hvert “klikk” koster penger ved at jeg bruker film. Jeg må derfor ha en god idé om komposisjon og riktig eksponering på forhånd. Med digitalt kamera kan jeg bare ta bilde etter bilde til jeg får det resultatet som funker. Jeg føler at analogt kamera inspirerer deg mer til å være mer kreativ, til å finne den komposisjonen som virkelig fungerer. Det fine med digitale kameraer er at du har muligheten til å redde små feil i etterkant, og at du kan øve og ta tusenvis av bilder uten at det koster deg en Tesla. Jeg er fan av begge metodene. Jeg forsøker også å involvere musikk i den kreative prosessen. Med det mener jeg ulike sanger som setter meg i ulikt humør. Når jeg så går ut og tar bilder, hører jeg på musikken og forsøker å fange den følelsen som sangen gir meg – med kameraet. Jeg har ikke gjort det enda, men det er noe jeg ønsker å teste. Når det gjelder å behandle bilder, bruker jeg standard Lightroom/Photoshop. Jeg prøver derimot å ikke overdrive med etterbehandlingen. Om komposisjonen er god, behøver bildet bare litt mer skarphet og noe kurvejustering. Ideen er å gjøre digitalt fotografi så nære det analoge som mulig.

16468851_10155708975434186_1167187091_n

Maximilian Estrada (LePhotographeur), Bicycle, 2013. ©All rights reserved

Hva er favorittkameraet ditt – og hvilket utstyr klarer du deg ikke uten?  
Å, dette er et tema som jeg har slitt mye med. Litt fordi jeg ikke har funnet helt min vei enda, og på grunn av det har jeg kjøpt og solgt utstyr frem og tilbake ganske lenge. Jeg må si at ENDELIG – for ikke lenge siden – har jeg slått meg til ro på dette området. Etter å ha utviklet meg som fotograf, og funnet frem til hvilke områder jeg ønsker å jobbe med, har jeg tilslutt innsett at ett kamera ikke “er nok”. Så nå har jeg tre, som alle dekker ulike behov. Nikon D8ooE er et megapixel monster. Dette bruker jeg for “episke” bilder – når jeg ønsker så mange detaljer og stor oppløsning som mulig, som for eksempel studioarbeider og landskapsmotiver. Det kameraet jeg tyr til for alt mulig annet er Nikon Df, et kamera i retrostil med en kjempbra sensor som har stor lysfølsomhet. Det innebærer at man kan få bilder i svært god kvalitet selv med veldig lite lys. Dette er viktig, for det blir veldig mørkt i Sverige om vinteren. Og tilslutt så har jeg et Nikon FM3a, et analogt kamera. Dette bruker jeg når jeg føler lysten for å ta analoge bilder og skape analoge uttrykk. Så mitt favorittmerke er som du ser Nikon, og en ting disse kameraene har til felles er at de har en sensor i fullformat. Så sensor i fullformat er nok hva jeg ikke kan leve uten!

16507749_10155708975139186_901869220_n

Maximilian Estrada (LePhotographeur), Untitled, 2011. ©All rights reserved.

Kan du med noen få ord beskrive den rollen som fotografiet spiller i livet ditt? Hva gir det deg? 
Fotografiet har vekket den kreative siden i meg , en side som jeg gjerne vil utforske videre. Før var jeg mest interessert i sport og idrett, men det blir det stadig mindre av. Noe som forsåvidt også kommer av at jeg har en kone og sønn som trenger min oppmerksomhet. Jeg må derfor prioritere tiden min, noe som ikke alltid er enkelt. Men for å svare på spørsmålet, fotografiet er min kreative styrke, et inspirerende element i livet mitt, som har hjulpet meg – eller kanskje pushet meg – til å stille spørsmål om livet generelt. Spørsmål som: “Hva er viktig?”, “Hvorfor og hvordan kan verden være så urettferdig?”, “Kan jeg skape en forskjell med fotografiet?” osv. En økende bevissthet om samfunnsspørsmål og et mer kreativt sinn – det er hva fotografiet har gitt meg.

16558578_10155708975509186_1837210212_n

Maximilian Estrada, Attention by turning, 2015. © All rights reserved.

Så til det siste spørsmålet. Hvordan vil du selv beskrive arbeidet ditt som en helhet? Om noen skulle skrive en oppsummering av Maximilians fotografier – hvilket nøkkelord tror du de ville ha brukt for å beskrive dem?  
Slik jeg tenker, ville jeg sagt at mine fotografier fra rundt 2010 og fram til idag har handlet om å fange det som øynene mine ser og liker. En tanke jeg har hatt når jeg tar bilder er: “Er det fint nok til å være på en vegg?” og som regel synes jeg det. Det er klart, jeg er streng mot meg selv og føler hele tiden at mine fotografier ikke er bra nok, men dette kan komme av at jeg selv mener jeg kan gjøre bedre. Det jeg ønsker å fokusere mer på nå i fremtiden er det emosjonelle innholdet. Så mitt tidlige arbeid (som jeg har nå) har handlet om “inntrykk og kunstnerisk uttrykk” mens mine kommende bilder vil handle mer om innhold, fortellinger – og forsøket på å vekke en eller annen følelse hos beskueren.

Se flere av Maximilians bilder på Flickr . Om du er interessert i å kjøpe et av hans bilder, ta kontakt med meg.