Piazza Duomo – når mat blir kunst

 

Da vi var i Piemonte forrige helg, flottet vi oss med en bedre middag på restauranten Piazza Duomo i Alba. Eller “middag” er egentlig ikke en god nok beskrivelse. Med sine tre stjerner i Michelin-guiden, er dette like mye en opplevelse som et måltid. Kokken, Enrico Crippa, lager retter som er så vakre å se på at samtlige gjester gisper etterhvert som de tallerkenene bæres inn. En del originale innslag finner du også, slik som et par oliven, som viser seg å ikke være oliven i det hele tatt, men innpakket kjøtt og sjømat. Når det gjelder smaken, er den så god at man ikke kan forstå at det er sant. Så ja, dette er mer enn en middag. Det er matkunst av høyeste klasse, og Crippa det gastronomiske svaret på Picasso.

Alt som serveres på Piazza Duomo, er laget av lokale produkter. Kanskje ikke så merkelig med en beliggenhet midt i trøffelhovedstaden Alba, omringet av Piemontes rike mat- og vindistrikt. Crippa selv har gått i lære hos noen av verdens dyktigste kokker, slik som franskmannen Michel Bras, spanske Ferran Adrià og den italienske stjernekokken Gualtiero Marchesi, kjent som grunnleggeren av det moderne italienske kjøkken. Med andre ord, ikke noe tull – og opplevelsen er naturligvis deretter.

For oss kunstinteresserte, er også spisesalen verdt et lite besøk i seg selv. Veggene er helt rosa, dekorert med fresker av den italienske samtidskunstneren Francesco Clemente. Motivene viser druer, vinranker, dyr og annen natur inspirert av Piemontes vakre landskap. Annerledes og originalt – og fullstendig i tråd med Crippa og den kreative matlagingen hans.

Anbefales på det sterkeste om du er i området og glad i god mat! Over ser du noen bilder. De er tatt med mobil, så jeg beklager at kvaliteten ikke er den beste.

Ha en fin dag videre!