Hege Holen Paulsrud

Hege Holen Paulsrud
Bor: Bardufoss, Norge
Familie: Gift med Robert, barn Herman (12), Siril (11), Fredrik (9), Selma (7) og hunden Rocky (6)
Aktuell med: Hegeprosjekt  Arven etter Nansen   Hege Holen Paulsrud
@hegeholenpaulsrud (Facebook, Instagram)

For noen uker siden tagget søsteren min meg i en kampanje på Facebook. En kunstner i Bardufoss samlet inn penger til Kreftforeningen. Jeg ble nysgjerrig og klikket meg videre inn på nettsiden. I neste øyeblikk strålte en rekke herlige bilder mot meg. Nydelige farger, kombinert med sjarmerende motiv og en god dose humor. Jeg ble glad. De som kjenner meg vet at jeg har sansen for sånt. Da jeg så leste videre om dama bak det hele, og fant ut at hun både var tidligere helikopterpilot og firebarnsmamma, ja da ble jeg bare enda mer fascinert. For ei dame, tenkte jeg! Og etter at jeg tok en prat med henne forrige uke, så fortsatte begeistringen bare å stige. For ei fantastisk kul dame. Ikke bare har hun samlet inn over 3 millioner til Kreftforeningen. Hun er også engasjert i et gigantisk forskningsprosjekt, der hun gjennom kunsten er med på å sette fokus på klimaendringene. Nylig satte hun helikopteret på bakken for arbeide heltid som billedkunstner. Hils på Hege Holen Paulsrud folkens!

Hei Hege! Hyggelig å hilse på deg! Jeg falt sånn for bildene dine da jeg kom over dem nylig. Fikk lyst til å bestille dem alle. Hvem er du? Kan du fortelle kort om deg selv?
Hege: Hei, takk det samme! Jeg er søring bosatt i Nord-Norge. Har mann, fire barn, hund og Caravelle, og elsker livet ute i naturen, både med og uten gjengen min. Opprinnelig er jeg utdannet helikopterpilot i Forsvaret, men hoppet av for å drive med kunst, være mer ute og mer sammen med familien min. Kunsten har tatt mer og mer plass, og nå jobber jeg fulltid med den. Jeg kombinerer det helst med å være ute i naturen, og derfor har jeg ofte bildene mine med ut i fjellet eller på havet, tilbake der inspirasjonen kom fra.

19367_Lille_venn_1

Hege Holen Paulsrud, “Lille Venn” © All rights reserved

94896___bare_v_re_-_gr__1

Hege Holen Paulsrud, “Å bare være” © All rights reserved

Hvordan oppsto interessen for kunst, og hvor lenge har du jobbet som billedkunstner?
Hege: Jeg har alltid vært glad i å male og tegne, men det var etter barn nummer tre at jeg begynte å gjøre mer ut av det. Da hadde jeg vært hjemme med barn så lenge, og kjente at jeg måtte ha noe å gjøre. Jeg byttet ut søvn med maling, kan man vel si! Så jeg begynte å lage og selge bilder, samtidig som jeg gjorde i stand små utstillinger. Alt på egen hånd. På denne tiden startet jeg også en tegneblogg, med tegneserier om livet med småbarn. Jeg skildret alle de små krisene som man opplever i foreldrepermisjon. Dette ble en slags avkobling for meg. Etterhvert har det blitt mer og mer, og nå er det en fulltidsjobb.

Hva inspirerer deg?
Hege: Barna mine selvsagt, jeg elsker barnekunstutstilling og barnas syn på livet! Men den aller største inspirasjonskilden er nok likevel naturen. Jeg er alltid ute, og det er her jeg får alle ideene mine. Når jeg er ute i naturen, kommer jeg på alt jeg skal lage. Når bildene så er ferdige, tar jeg dem med meg ut igjen. Det høres kanskje rart ut, men dette er veldig naturlig for meg. For eksempel liker jeg å ta med ut rullegardiner som jeg har malt på ut i naturen. Nylig tok jeg med meg noen bilder av skiløpere. De måtte nesten få komme i ut i naturen, kjente jeg. Jeg elsker å gjøre dette. Mange tror at jeg lager landskapsbilder når jeg sier at jeg inspireres av naturen, men det er ikke sånn. Det har mer med fargene og gleden å gjøre. Når jeg er ute får jeg en veldig god følelse, litt som når jeg hører på musikk. Kunsten gir meg noe av det samme, og derfor blir det veldig naturlig for meg å kombinere kunstverkene mine med naturen.

hh7

Bilde av en skiløper (Foto: Hege Holen Paulsrud)

Tar du noen ganger bilder av bildene dine ute?
Hege: Ja, de fleste bildene av mine bilder tar jeg ute. Det er litt av «greia» mi, at jeg tar med bildene ut igjen. Oftest er det selfier med meg og bildene, der eneste hensikt å ha det gøy. Jeg synes bildene passer i naturen der inspirasjonen hentes fra, og kunstnerisk gir det meg stor mening å ha med bildene tilbake ut! Dette er noe jeg jobber med å utvide til større turer og ekspedisjoner fremover. Jeg har også fått være med som kunstner i forskningsprosjektet “Arven etter Nansen”. Dette er et kjempestort forskningsprosjekt som skal foregå over flere år, et samarbeid mellom ti offentlige og private institusjoner innen hav- og klimaforskning. Hva skjer med klimaet og balansen når isen i Arktis smelter? Hva skjer når havene blir varmere? Dette er spørsmål forskerne i dette prosjektet jobber med. Jeg er så heldig å få være med å formidle dette temaet på en “ikke-forsknings-måte”. I dette prosjektet brukes Norges nyeste og råeste isbryter, Forskningsskipet Kronprins Haakon. Det var derfor helt naturlig for meg å ta med et stort bilde jeg har laget av Kronprinsen da jeg skulle på forskningstokt. Bildet av han henger i båten nå, og forteller alle at FF (forskningsfartøyet) Kronprins Haakon er helt konge. I tillegg hadde jeg med meg et stort maleri av Fridtjof Nansen tilbake til isen på 83 grader nord, omtrent akkurat der han selv kom ned etter sin Fram-ekspedisjon i 1896. Vi er også inne i planleggingen av en større utstilling i forbindelse med «Arven etter Nansen».

hhp14

Maleri av Fritjof Nansen (Foto: Hege Holen Paulsrud)

hhp15

Bilde av Kronprinsen på Forskningsskipet Kronprins Håkon (Foto: Hege Holen Paulsrud)

Dette virker som et veldig spennende prosjekt, og jeg gleder meg til å følge med på det videre! Men det er ikke det eneste prosjektet du er engasjert i. Du har selv startet det såkalte “Hegeprosjektet”, der du hvert år samler inn penger til Kreftforeningen. Til sammen har du solgt kunst for 3,1 millioner kroner. Det er jo helt fantastisk! Kan du fortelle litt mer om dette? 
Hege: Jeg startet opp “Hegeprosjekt” etter at en venninne av meg døde av kreft for noen år tilbake. Hun hadde da som meg et 3-år gammelt barn, så det var en opplevelse som gikk sterkt inn på meg, og jeg følte meg så veldig maktesløs. Jeg fikk en spontan ide om at hvis jeg kunne selge 100 bilder for 100kr, så ville det bli 10,000kr som jeg kunne gi til Kreftforeningen, vanvittig mye penger! Det ble 82000 kroner på to uker, og dermed var en tradisjon skapt. Siden har jeg fortsatt med dette hver oktober, og har på fem oktobermåneder solgt bilder for nesten 3.2 millioner kroner som jeg har kunnet gi til Kreftforeningen. Helt utrolig å få være med på, det er så kult at vi sammen kan være med å gjøre en liten forskjell. I år selger jeg bildet “Du er så sterk”. Kvinnen på bildet er et symbol på styrken som bor i oss alle, også når vi tør å vise de sårbare sidene ved livet.

hege.jpg

Årets Hegeprosjekt: “Du er så sterk” (Foto: Hege Holen Paulsrud)

Hege, det er veldig imponerende, og utrolig kult! Jeg anbefaler også alle som leser denne artikkelen om å kjøpe årets bilde. Men la oss gå tilbake til virksomheten din. Kan du si noen ord om selve produksjonsprosessen? Hvordan går du fram fra idé til ferdig bilde?
Hege: Som nevnt, kommer ideene til meg ute. Jeg starter ofte med å ta bilder, bare med iPhonen min. Disse redigerer jeg så gjerne digitalt. Noen ganger lager jeg hele bildet digitalt, jeg jobber med Mac og tegnebrett, og nå for tiden aller mest med iPad og Apple Pencil – helt fantastiske verktøy med uendelige muligheter til å være kreativ! Noen ganger printer jeg bildet som er laget digitalt, andre ganger bruker jeg det videre via prosjektor for å lage sjablonger eller en skisse til et stort maleri. Jeg bruker akryl og spraymaling, på lerret, vegg eller rullegardin. Rullegardinene er perfekte å rulle sammen og ta med seg ut i naturen!  Jeg lager stort sett alltid flere bilder samtidig, så jeg trenger stor plass, og det må kunne søles. I en periode for noen år siden sprayet jeg også med sjablonger på snø. Resultatet ble kult, men ekstremt lite miljøvennlig, så det ble helt feil og jeg sluttet med det.

hh8

Bilde av “Helt konge” (Foto: Hege Holen Paulsrud)

41129_Jeg_har_deg_1.jpg

Hege Holen Paulsrud, “Jeg har deg” © All rights reserved

Har du selv en favorittkunstner eller en stilepoke, som du er spesielt glad i?
Hege: Jeg er interessert i kunst, men ikke spesielt god på det. Alt jeg gjør er selvlært, og jeg blir lett påvirket. Iblant synes jeg det kan være vanskelig å se andre som er veldig flinke. Her jeg bor er det ikke så mye kunst, men jeg skulle gjerne ha sett mer. Jeg er derimot en stor fan av Pushwagner, og elsker å sitte og se inn i bøkene og tegningene hans. Ellers så treffer Andy Warhol og andre Pop-kunstnere meg. Det har noe med fargene og det enkle uttrykket å gjøre. Og kunstnere som har en mening bak, ikke nødvendigvis de teknisk beste. Jeg er også veldig glad i barnetegninger og barnekunst. 12-åringen min er helt rå til å tegne, han skal bli grafittikunstner sier han, og hans tegninger og bruk av farger er innmari inspirerende.

7d463706bbf1cf5d91746eb859f879ef.jpg

Pushwagner, “Kings Cross”

hh11

Tegning av Heges sønn, Herman (12) (Foto Hege Holen Paulsrud)

Hvilken verdi spiller kunsten i livet ditt?
Hege: Kunst gir meg den der “godfølelsen”, på samme måte som naturen, forelskelse og musikk. Det er liksom den der “grunnen til at vi er”, mer enn  “å bare komme gjennom”. Det handler om dype følelser, formidlet på en lett måte. Jeg liker også at det i tegningen ikke finnes noen regler på hva som er rett og galt, eller stygt og fint. Man tegner bare, og det er deilig. Når jeg tegner og maler, søler jeg en hel del, og det er så godt at det er lov! Når jeg jobbet som helikopterpilot var det selvsagt helt annerledes. I den bransjen er alt veldig strengt, og det er veldig mange regler. Når det gjelder kunsten, så trenger ikke ting å være på stell hele tiden. Og det er noe veldig befriende i det.

hhp12

Hege Holen Paulsrud, “Fiskern” © All rights reserved

hhp2

Bilde av “De små tingene” (Foto: Hege Holen Paulsrud)

Prøve, feile, søle, spraye, male, tegne, lure på om det er ferdig.
Selge. Kanskje male en bestilling eller ti.
Male over.
Finne på noe nytt.
Male mer. Ta med ut.

HA DET GØY!

(Hege Holen Paulsrud)

Hegeprosjektet er i salg ut oktober, og alle inntektene går til Kreftforeningen. Du kan lese mer om prosjektet og bestille ditt bilde her.