Black Week, part 3

6salgado - 23 (albatros)51

Black Friday og mobilen piper i et sett. Jeg fristes med det ene tilbudet bedre enn det andre. 25% på bøker, 50% på sko. 75% på lysestaker. Erru gæren?

Jeg skrur av lyden og åpner istedenfor en helt ny fane i Chrome. Jeg trenger ikke flere lysestaker. Har ikke plass til dem allikevel. Fotografi derimot, får jeg aldri nok av. Og idag behøver vi noe av høyeste klasse. Så jeg taster inn ordene “Salgado” og “genesis” – og klikker på søk.

De svarthvite bildene skinner mot meg. Selv på den lille Mac’en, ser de majestetiske ut.

I en periode på over 8 år, reiste den brasilianske fotografen Sebastião Salgado verden rundt på leting etter vill og urørt natur. Han ønsket å finne de områdene på jorda der mennesker og dyr fortsatt lever i harmoni med omgivelsene rundt seg. De stedene som er blitt skånet for industrialiseringen og teknologiens inntog. Der livet er slik som det alltid har vært. Dette var Salgados måte å søke tilbake til det opprinnelige på, til selve opphavet, om du vil. Prosjektet kalte han Genesis og er Salgados hyllest til skaperverket. Noen av bildene kan du se over. Jeg blir helt trollbundet av å se dem. De er så storslåtte og mektige. Salgado er godt kjent for sitt miljøengasjement, og gjennom å portrettere sublime scener fra planeten vår, retter han fokus mot viktige klimatiske spørsmål.

Vi har bare en klode. Den kommer aldri tilbake. Det finnes ingen Plan B. En av de største belastningene på miljøet er det høye forbruket i den vestlige verden. Det er noe å tenke over mens Black Friday tilbudene tikker inn på mailen. Vi har nok ting nå, dere. La oss gi visakortene en velfortjent pause og heller bruke tiden på noen vi er glad i helga.